Spriječeno izlaganje karikature poslanika Muhameda

Zvaničnici u Washingtonu su zabranili političke, vjerske i aktivističke oglase u metrou (EPA)

Zvaničnici zaduženi za saobraćaj u Washingtonu spriječili su plan američkog lobija za slobodu govora da izloži kontroverznu karikaturu poslanika Muhameda u metrou.

Američka inicijativa za odbranu slobode htjela je izložiti karikaturu koja je osvojila prvu nagradu na jednoj izložbi u Texasu početkom mjeseca, na kojoj je policija ubila dvije naoružane osobe, prenosi Tanjug.

Zvaničnici zaduženi sa saobraćaj u Washingtonu u četvrtak su zabranili političke, vjerske i aktivističke oglase u metrou.

Kritika aktivista

Osnivač Američke inicijative za odbranu slobode Pamela Geller oštro je kritizirala odluku o zabrani oglasa, rekavši da se radi o napadu na slobodu govora.

“Ove kukavice mogu tvrditi da povećavaju sigurnost ljudi, ali ja tvrdim suprotno. Zbog toga je za Amerikance svuda daleko opasnije”, poručila je ona.

Geller tvrdi da je karikatura “političko mišljenje”, koje ne sadrži nikakvo nasilje.

Njena organizacija, koju su protivnici okarakterizirali kao grupu koja širi mržnju, izlagala je kontroverzne oglase u metroima i autobusima u Chicagu, Philadelphiji i San Franciscu, kao i u Washingtonu 2012. godine.

Izvor: Agencije