Spreman generalni štrajk u RS-u 21. januara

Sindikati prosvjete, policije, javne uprave i pravosuđa bh. entiteta Republika Srpska spremni su za generalni štrajk 21. januara.

U međuvremenu, Vlada donosi uredbe kojima definira minimum procesa rada tokom štrajka, upravo za radnike tih oblasti. Predstavnici Sindikata ne pristaju na to.

Prosvjetni radnici obustavit će nastavu 21. januara. Policajci, javni i pravosudni službenici poštovat će minimum procesa rada.

Zakon o štrajku

To je u skladu sa entitetskim Zakonom o štrajku, pojašnjavaju u Uniji sindikata. Sa dodatnim rješenjima i uredbama Vlade se ne slažu.

„Vlada je prije četiri godine bila obavezna da donese odluku o minimumu procesa rada, ali oni to nisu uradili. Evo to rade ovih dana. Za Sindikat obrazovanja, nauke i kulture donijeli su Uredbu. Vlada je donijela Uredbu. Mislimo da to ne ide. Ljudi iz obrazovanja, koji bolje poznaju materiju od mene, kažu da oni nemaju minimum procesa rada. Dakle, Zakon o štrajku ne pominje minimum procesa rada u obrazovanju. Ova tri druga Sindikata da“, kaže Duško Jandrić, predsjednik Unije sindikata obrazovanja, policije, javne uprave i pravosuđa.

Uredbom Vlade je predviđeno da časovi budu skraćeni sa 45 na 30 minuta. Premijer RS-a Aleksandar Džombić poručuje da se nastava ne smije obustaviti.

„Odgovorna lica su dužna da obezbijede minimum nastave u skladu sa Zakonom“, ističe on.

Iz Unije sindikata još jednom poručuju da će se pridržavati Zakona o štrajku. Od objave nacrta budžeta i ekonomske politike za ovu godinu, na ulice Banje Luke, Bijeljine, Doboja i Zvornika izašlo je blizu 10.000 ljudi.

Sve je bilo u skladu sa zakonom, kažu u Sindikatu, ali, bilo je i pritisaka.

Jasan zahtjev

„Mi raspolažemo informacijama da je bilo i od rukovodstva nižeg ranga. Dakle, ne samo od ministara. Od niže rangiranog rukovodstva. Bilo je pritisaka da se ne izlazi na proteste, da se ne priprema štrajk“, naglašava Duško Jandrić.

Zahtjev Sindikata je jasan – povećanje cijene rada na 55 eura kako bi se ublažile posljedice smanjenja plata od 10 do 25 posto.

„Predstavnici Unije četiri sindikata kažu da su spremni za dalje pregovore. Tako je predviđeno i Zakonom o štrajku. Iz sindikata kažu da bi ti pregovori trebalo da se dese pet dana prije najavljenog štrajka“, javlja iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera