Sprema li Bin Salman nova hapšenja prinčeva?

Bin Salman i dalje uživa potpunu podršku kralja Salmana bin Abdulaziza (Reuters)

Čini se da ekonomski i društveni planovi saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana ne teku glatko, budući da unutar vladajuće porodice i dalje postoje oni koji se protive ambicijama mladog emira.

Međutim, Bin Salman i dalje uživa potpunu podršku kralja Salmana bin Abdulaziza, a američki analitičar Cyril Widdershoven smatra da prilike u Saudijskoj Arabiji najavljuju mogućnost pokretanja nove kampanje poput one u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Widdershoven ukazuje na prošlogodišnju akciju hapšenja velikog broja prinčeva i biznismena u poznatom hotelu u okviru, kako je tvrdila vlast, borbe protiv korupcije, dok opozicija tvrdi da se radi o pokušaju ucjene i prisile.

U članku objavljenom na američkom portalu Oilprice, američki analitičar dodaje da se velike promjene u Saudijskoj Arabiji ne mogu postići bez stvaranja novih neprijatelja na svim stranama.

Odgađanje prodaje dionica kompanije Aramco, usporavanje obećanih gigantskih projekata, te izmjena društvene strukture mogli bi dovesti u pitanje poziciju prijestolonasljednika.

Međunarodne kritike

Pored unutrašnjih, brojne su i međunarodne kritike na račun promjena u Kraljevini. Politika Bin Salmana postala je omiljena meta kritika zapadnih medija, koji kontinuirano negativno izvještavaju o implementaciji projekta “Saudi Vision 2030”, koji je pokrenuo prijestolonasljednik. Pored toga, zvanični Rijad se našao na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava i vjerskih sloboda.

Widdershoven smatra da je većina kritika upućenih Bin Salmanu neutemeljena. Po njegovom mišljenju, ne treba potcijeniti promjenu društvene strukture u Saudijskoj Arabiji i promjenu pozicije vehabijskih konzervativnih učenjaka, naročito ako se gleda iz zapadne perspektive. Ulazak Kraljevine u 21. vijek mora biti praćen unutrašnjom nestabilnošću, zastojima i mogućim problemima.

Američki analitičar ističe da promjena patrijarhalnog, monarhističkog konzervativnog sistema mora biti teška i bolna. Bin Salman će morati sarađivati s unutrašnjim i vanjskim protivnicima svojih planova. Istovremeno, morat će se nositi s ekonomskim i finansijskim izazovima.

Princ Ahmed

Posljednji sukob u vladajućoj saudijskoj dinastiji o kojem mediji govore jeste onaj između kralja i njegovog brata Ahmeda bin Abdulaziza, o pitanju rata u Jemenu. Princ Ahmed je za rat u Jemenu okrivio kralja i prijestolonasljednika, dok lokalni mediji tvrde da izjave koje se pripisuju princu Ahmedu nisu bile precizne.

Američki analitičar tvrdi da kritike koje je iznio princ Ahmed ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju za kralja i njegovog prijestolonasljednika. Unutrašnja opozicija i nezadovoljstvo postupcima Bin Salmana i njegove vlasti i dalje su prisutni. Mnogi članovi vladajuće porodice smatraju da je prijestolonasljednik suviše mlad, agresivan i emotivan.

U vrijeme dok je Bin Salmanu dato zeleno svjetlo da postavi odgovarajuće ljude na ključne pozicije kako bi učvrstio svoju vlast, neki članovi kraljevske porodice očekuju pogodnu priliku da povrate dio izgubljenih ovlasti. To znači da “noć dugih noževa” nije na pomolu, ali ništa nije isključeno.

Centri moći

Widdershoven smatra da Bin Salman treba spriječiti stvaranje jake opozicije unutar vjerskih institucije, koje su u savezništvu s nekim konzervativnim ličnostima iz porodice Saud. Dodaje da kralj i prijestolonasljednik pažljivo rade na realizaciji strategije o uklanjanju religioznih “konzervativaca i ekstremista” iz centara moći u državi, ali na način da ih ne otjeraju u otvorenu opoziciju.

Hapšenjem liberalnih ličnosti, pogotovo žena, prijestolonasljednik želi poslati signal konzervativcima da se njihovi stavovi uvažavaju. Istovremeno, on oduzima ovlasti vehabijskim učenjacima u Kraljevini.

Američki analitičar upozorava da je pitanje jačanja ili oduzimanja vlasti konzervativnoj eliti i učenjacima za Bin Salmana i njegove pristalice u kraljevskoj porodici važnije od poštovanja slobode pojedinaca.

Widdershoven zaključuje da će nekoliko narednih mjeseci biti odlučujući za budućnost prijestolonasljednika. On se suočava sa opozicijom unutar kraljevske porodice. Konzervativci i vjerski lideri nisu zadovoljni zbog gubitka vlasti. Istovremeno, on mora uspješno ostvariti velike planove, poput prodaje dionica Aramcoa i drugih velikih investicijskih projekata.

Ukoliko Bin Salmanovi projekti ne uspiju, njegov pozitivni imidž će, smatra američki analitičar, kod saudijske omladine nestati i postati stvar prošlosti.

Izvor: Al Jazeera