Sportski klubovi u Srbiji postaju privatni

Prvo se očekuje privatizacija sportskih klubova Partizan i Crvena zvezda, kao primjer manjim klubovima (EPA)

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić počeo je odmah po preuzimanju dužnosti u novoj Vladi Srbije razgovore s klubovima i savezima na temu privatizacije i do sada je održano najmanje 30 sastanaka, među kojima i s predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije, te Crvene zvezde i Partizana.

Konstatirano je kako je privatizacija klubova neophodna, da je trenutačno stanje neodrživo, te da su svi svjesni činjenice da srpski klubovi moraju dijeliti sudbinu naroda, potvrđeno je agenciji Tanjug u ministarstvu.

Najavljeno je i kako će razgovori biti nastavljeni, uz napomenu da je cilj Ministarstva sporta kroz razgovore s predstavnicima srpskog sporta, ali i stručne javnosti, doći do najboljeg modela privatizacije klubova.

Planirani su i razgovori s predstavnicima zemalja iz regije koje su taj proces obavile, te će se uzeti u obzir i modeli iz Europske unije koji su dali najbolje učinke na razvoj profesionalnog sporta.

Ekonomisti pozdravljaju privatizaciju

Sportske klubove u Srbiji treba što prije privatizirati, ali se privatizacija mora obaviti na profesionalan način, ocijenili su ekonomisti za Tanjug, te dodali da je ta inicijativa predsjednika Vlade Aleksandra Vučića “u potpunosti na mjestu”.

Prema mišljenju konsultanta za strana ulaganja Milana Kovačevića, sportske klubove je potrebno privatizirati jer na račun poreznih obveznika od države dobivaju dosta novca “ispod žita”.

“Dok se privatizacija ne izvrši, klubovi će biti leglo trgovine političkim uticajem, mesto prelivanja državne imovine u partijske kase i privatne džepove”, smatra ekonomist Mahmud Bušatlija.

Trebalo bi, ipak, pažljivo pristupiti privatizaciji i voditi računa o činjenici da klubovi koriste državnu imovinu u svom radu, smatraju oba sugovornika, uz napomenu kako je najprije potrebno utvrditi koje nekretnine nisu u vlasništvu klubova.

Bušatlija navodi da državna imovina ne smije ni na koji način biti predmet privatizacije, već tome podliježe samo imovina kluba.

“Pripremiti jedan klub za privatizaciju znači napraviti presek kompletne imovine i utvrditi kad je koja imovina nastala, ko je platio za tu imovinu i čija je ona”, kazao je Bušatlija.

“Naši poznati i ugledni sportski klubovi su do sada imali neobičan položaj”, dodaje Kovačević i kaže da su se “političari rado postavljali za njihove čelnike, da je bilo određenih afera i da nema dovoljno transparentnosti kako ti klubovi troše novac”.

Ozbiljno pitanje

Privatizacija bi, prema Kovačevićevim riječima, natjerala klubove da usklade svoje prihode i rashode, čime se više se ne bi odlijevao novac poreznih obveznika za njihovo “komotnije ponašanje”.

Bušatlija dodaje da je privatizacija klubova ozbiljno pitanje. “Ako se prodaju klubovi – prodajete njih, a ne državnu imovinu koju koriste. Onda niko neće biti zainteresovan jer rezultati, pre svega, fudbalskih klubova ne ukazuju da su oni potencijalno zanimljivi za investitora”, rekao je Bušatlija.

Javna imovina se, kako je rekao, mora zaštiti, odnosno privatizacija klubova se mora obaviti veoma profesionalno i sa što manje utjecaja politike.

Privatizacija u sportu se dobro pokazala u mnogim zemljama Zapadne Europe, napomenuo je Kovačević, i dodao da bi trebalo razmotriti koje nekretnine ne bi trebale ići s klubovima u privatne ruke, nego da se koriste “čak i u šire svrhe”.

“Ako takva privatizacija uspe, onda bi država uštedela dosta novca, a od toga bi koristi imalo stanovništvo. Po tom pitanju, do sada nije moglo ništa da se uradi, jer je političarima bilo jako prijatno da budu funkcioneri pošto je to njima, na fudbalskim i drugim utakmicama, donosilo i određene političke poene”, kazao je Kovačević uz tvrdnju kako “postoji interesna sprega sporta, političkih partija i javnih preduzeća”.

“Zbog svega toga, privatizacija sportskih klubova neće ići tako glatko, jer će neke političke partije pokušati da sačuvaju svoje pozicije”, dodaje.

Prvo Zvezda i Partizan

Prvo se očekuje privatizacija sportskih klubova Partizan i Crvena zvezda, jer se smatra kako će njihova prodaja biti primjer manjim klubovima, smatraju ekonomisti.

Poslije procjene imovine, trebalo bi odlučiti hoće li se na privatizaciju ići putem tendera ili dražbe, u ovisnosti o tome o kojem klubu je riječ i koliko je “krupan zalogaj”.

Kovačević smatra i da investitori imaju interesa da ulože kapital u sportske klubove u Srbiji, jer bi profesionalno upravljanje moglo donijeti veće prihode u sportu.

“Sa druge strane i privatni sektor može reklamno u većoj meri da koristi poznate fudbalske klubove, kao što se to radi u Zapadnoj Evropi”, napomenuo je on.

I Kovačević i Bušatlija smatraju da je potrebno privatizaciju sportskih klubova početi što prije, jer to ocjenjuju vrlo važnim korakom u stvaranju povjerenja kod stanovništva, odnosno poreznih obveznika koji nemaju povjerenje u državu zbog načina na koji troši njihov novac.

Izvor: Agencije