Sporno 1,8 miliona privrednih vozila VW-a

Iz VW-a navode da se sporni motori nalaze u blizu 11 miliona vozila širom svijeta (Getty Images)

Njemački koncern Volkswagen danas je saopćio da se blizu 1,8 miliona privrednih vozila nalazi među onima koji su pogođeni skandalom oko pokazatelja emisija štetnih plinova, dok je španski dio ove kompanije SEAT naveo da je i 700.000 automobila ovog branda opremljeno spornim dizelskim motorom.

Kako navodi agencija AP, Volkswagen AG priznao je korištenje dijela motornog softvera kako bi varao na provjerama emisija plinova iz automobila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija je navela da se sporni motori nalaze u blizu 11 miliona vozila širom svijeta, što je daleko više od 482.000 prvobitno identificiranih u SAD-u.

Kako vrijeme prolazi, tako se povećava broj spornih vozila, te se otkriva više detalja o tome koliko ih ima u pojedinim sektorima VW-a.

Guenther Scherelis, glasnogovornik privrednog sektora (zaduženog za proizvodnju manjih i većih kombija, pick-upova, caddyja…) u utorak je potvrdio navode dnevnog lista Hannoversche Allgemeine Zeitung da se 1,8 miliona privrednih vozila nalazi u ovom skandalu.

Nije objavio više detalja.

Suspenzija prodaje u Španiji

SEAT, španski dio koncerna, objavio je kako je opremio 700.000 vozila dizelskim motorom EA 189 za koji VW navodi da postoje „neslaganja“. Iz SEAT-a kažu da su automobili prodavani širom svijeta i da se pokušava utvrditi na koja su tržišta stigli i u kojem broju.

Spornim softverom opremljeno je i pet miliona VW automobila, 2,1 vozila Audija i 1,2 miliona Škoda.

SEAT i španski odjel Volkswagena i Audija danas je naredio suspenziju prodaje svih vozila iz programa SEAT-a, Volkswagena, Audija, Škode i privrednog sektora VW-a sa EA 189 motorima.

Navodi se kako je trenutno lagerovano 3.320 vozila sa spornim motorom.

Izvor: Agencije