Sporenja kome pripadaju Titovi automobili

Ostavština Josipa Broza Tita i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim nekretnina koje su predmet sukcesije, zemlje bivše Jugoslavije spore i o pokretnim stvarima.

Tako se o vlasništvu nad nekadašnjim Titovim automobilima nadmeću Srbija i Slovenija, a jedan od tih automobila je Rolls Royce, kojim su se nekada vozili jugoslavenski i egipatski predsjednici – Tito i Nasser, koji je danas izložen u Ljubljani.

Ovaj automobil izložen je uz još 13 vozila koje je Tito koristio ili dobio na poklon i svi su prije skoro 30 godina posuđeni iz Beograda.

„Bila je to izložba za nekoliko godina, ali dogodila se 1991. godine, kada je došlo do raspada Jugoslavije, tako da su od tada još u našem muzeju“, kaže Orest Jarh, direktor Tehničkog muzeja Slovenije, u kojem se nalaze Titovi automobili.

U ovom muzeju nalazi se i Packard, koji je 1945. godine Staljin poklonio Titu, blindirani Mercedes coupe iz 1939. godine, ali i blindirani ZIS – poklon Hruščova. Sva ta vozila Srbija traži natrag.

„Automobili su otišli na revers i to svi znaju, pa je osnovna stvar, ako pošteno gledamo, da je to predmet sukcesije. Ako je predmet sukcesije, preračunaćemo njihove vrednosti“, ukazuje Oliver Antić, srpski predstavnik u Komisiji za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

U Tehničkom muzeju Slovenije kažu kako nikada nisu dobili nikakav zahtjev iz Beograda, ali vjeruju da je njihova zemlja spremna na razgovor o sukcesiji, ali ne i na bezuvjetan povratak automobila u Beograd.

„Ima mogućnosti da se ta stvar promijeni, pošto ima i drugih značajnih stvari, baštine koja je značajna za Sloveniju, a još je u Beogradu“, navodi Orest Jarh.

Jedan automobil u Beogradu

Vlasnik Muzeja automobila u Beogradu Bratislav Petković u svojoj kolekciji posjeduje i jedno vozilo koje je koristio Josip Broz Tito, a riječ je o Cadillacu nabavljenom specijalno za maršala.

Zbog velike vrijednosti ovakvih „oldtimera“, Petković bi u svom muzeju volio vidjeti barem još jedno Titovo vozilo.

„Od nadoknade za automobile ili njihovog povratka u Srbiju Beograd neće odustati. Oliver Antić kaže da je u dosadašnjem toku sukscesije Srbija oštećena i da to više neće dozvoliti“, tvrdi Petković.

Primjer za to je, kako kaže, zgrada veleposlanstva u Ankari, koja je, umjesto Srbiji, dodijeljena Bosni i Hercegovini.

„Tamo postoji jedno imanje koje je svojevremeno, kao uzvratni poklon, Kemal Ataturk dao kralju Aleksandru. To je od velikog kulturnog i istorijskog značaja za Srbiju, jer sadrži sve oznake srpsko-vizantijske arhitekture, zatim insignije Karađorđevića itd. I sada je neki pametnjaković rekao: ‘Neka to pripadne Bosni.’ To ne može“, ukazuje Antić.

Al Jazeerin reporter Marko Subotić podsjeća kako Komisija za sukcesiju do sada nijednom nije raspravljala o vlasništvu nad Titovim automobilima.

„Delegacija Srbije spremna je da razgovara i o toj temi. Navode da bi ona mogla da bude pokrenuta na sledećem sastanku komisije, koja će da bude održana u decembru u Sarajevu“, zaključuje Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera