Sporazum Vatikana i Palestine

Sveobuhvatni sporazum potpisan je 26. juna 2015. godine (EPA)

Prvi sporazum između Vatikana i Palestine, koji je Izrael napadao kao kontraproduktivan po mirovni proces na Bliskom istoku, stupio je na snagu, saopćila je Sveta stolica.

Sveta stolica i Palestina obavijestile su jedna drugu da su ispunjeni proceduralni uslovi za stupanje na snagu “sveobuhvatnog sporazuma”, koji je potpisan 26. juna 2015. godine, navodi se u saopćenju.

Kako se dodaje, sporazum obuhvata “ključne aspekte” postojanja i aktivnosti Katoličke crkve u Palestini dok istovremeno iznova potvrđuje podršku za pregovarački proces i mirno rješenje konflikta u regionu, prenosi AFP.

Zaštita prava kršćana

Sporazum, koji je potpisan dvije godine nakon što je Katolička crkva priznala Palestinu kao suverenu državu, obuhvata odredbe za zaštitu prava kršćana kao model za druge arapske i muslimanske zemlje u odnosima sa kršćanskim manjinama koje se suočavaju sa progonima na Bliskom istoku.

Na širem planu, sporazum se posmatra kao simbol rastuće međunarodne podrške palestinskoj državi.

Izrael smatra da je sporazum postignut prerano i da je kontraproduktivan po napore da se nastave direktni pregovori te zemlje sa Palestinom.

Izvor: Agencije