Sporazum stoljeća: SAD traži da Zaljev investira milijardu dolara u Gazi

Administracija će nastojati ubijediti ove države da investiraju između 500 miliona i milijardu dolara u Gazu (Reuters)

List Haaretz prenosi od izraelskih i arapskih izvora da će administracija predsjednika Donalda Trumpa zatražiti od država Zaljeva da investiraju milijardu dolara u ekonomiju Pojasa Gaze, s ciljem smirivanja sigurnosne situacije i pripremanja scene prije obznanjivanja takozvanog sporazuma stoljeća.

List dodaje da će ovaj prijedlog biti iznesen tokom razgovora Trumpovog zeta i savjetnika Jareda Kushnera i američkog izaslanika za Bliski istok Jasona Greenblatta sa liderima Katara, Saudijske Arabije, Egipta, Jordana i Izraela koji bi trebali početi ove sedmice.

List Haaretz navodi da će američka administracija nastojati ubijediti ove države da investiraju između 500 miliona i milijardu dolara u Gazu u svrhu implementacije dugoročnih ekonomskih projekata.

Novinski izvještaji navode da je obznanjivanje sporazuma stoljeća sve bliže, dok je Bijela kuća u subotu saopćila da će Kushner i Greenblatt posjetiti region kako bi razgovarali o situaciji u Gazi i promovirali mirovni plan SAD-a. 

Sa svoje strane, glasnogovornik palestinskog predsjedništva Nabil Abu Rudeineh kaže kako je ova američka diplomatska turneja “samo gubljenje vremena” i da će “biti osuđena na neuspjeh ako nastavi zaobilaziti palestinski legitimitet koji se pridržava principa dogovorenih na arapskom i međunarodnom nivou.”

‘Sporazum stoljeća’

“Bavljenje nejasnim idejama s namjerom da se Gaza odvoji pod humanitarnim sloganima u zamjenu za odustajanje od Jerusalema i njegovih svetinja neće dati nikakav rezultat”, dodao je. U istom kontekstu, Saeb Erekat, sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je kako se od Palestinaca traži da se predaju i prihvate da se njihovo političko pitanje pretvori u pitanje humanitarnog karaktera.

Termin “sporazum stoljeća” ulazi u upotrebu s Trumpovim dolaskom na predsjedničku funkciju a njegovi detalji počinju curiti u medije nakon tajnih i najavljenih posjeta koje su Kushner i njegov tim obavili po regionalnim prijestolnicama koje Washington smatra značajnim za provedbu sporazuma, uključujući Rijad, Kairo i Tel Aviv.

Kako navode pojedini medijski izvori, sporazum uključuje uspostavu palestinske države koja će obuhvatati Pojas Gaze, zone A i B i neke dijelove zone C na Zapadnoj obali. Također se odnosi i na pitanje statusa Jerusalema i povratka izbjeglica koje se odlaže za naknadne pregovore, kao i na početak regionalnih mirovnih pregovora između Izraela i arapskih država pod vodstvom Saudijske Arabije.  

Izvor: Al Jazeera