Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020.

Kina, Trgovina
Kristalina Georgieva: Uspostavljanje svjetske trgovine od ključnog je značaja za globalni ekonomski oporavak (EPA)

Tajlandski premijer izjavio je u nedjelju kako se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine biti potpisan 2020. izmeđ deset zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja. 

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP), koji će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti gotovo polovicu svjetske populacije.

“Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obvezu potpisivanja sporazuma o RECEP-u 2020.”, kazao je tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha, predsjedatelj summita zemalja ASEAN-a (Association of South-East Nations) u Bangkoku, u izjavi koja je uslijedila nakon pregovora, prenosi Hina.

Novi zamah nakon odlaska SAD-a

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sustavu, dodaje se u izjavi.

Tijekom ceremonije otvaranja summita u nedjelju, Prayut se založio  za to da pregovori budu zaključeni “ove godine kako bi se stimulirao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja”.

Novi sporazum što ga predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupit će deset članica ASEAN-a te Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland – čiji čelnici u ponedjeljak također sudjeluju na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu summita.   

Izvor: Agencije