Sporazum o granici CG i BiH krajem mjeseca

Čović je rekao da je posebno značajno što će sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom biti prvi koji BiH potpisuje sa nekim od susjeda u ovoj oblasti (Fena)

Sporazum o razgraničenju Crne Gore i BiH biće potpisan krajem augusta u Beču, rečeno je danas u Tivtu na konfereciji za novinare crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Vujanović je rekao da je na sastanku sa Čovićem konstatovano da je pitanje Sutorine, koje je izazvalo blagi zastoj u odnosima dvije zemlje, arhivirano, te da će u augustu prisustvovati potpisivanju sporazuma o granici, koji će potpisati članovi izvršne vlasti.

On je precizirao da će to biti uvodni dio Bečkog samita, koji je posvećen afirmaciji europskih integracija i projektima infrastrukture.

Vujanović je naglasio da je ovaj sastanak bio prilika da zajednički podrže i ohrabre projekte Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH, kao i vlada regije zapadnog Balkana, te da istaknu želju za snažnijim uključivanjem Europske unije u regionalno povezivanje.

Čović je rekao da je posebno značajno što će sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom biti prvi koji BiH potpisuje sa nekim od susjeda u ovoj oblasti.

“Ratifikacijom ovog sporazuma i njegovim potpisivanjem, definitivno se rješava granica između naše dvije zemlje”, rekao je Čović.

Čović je istakao da je Crna Gora napravila veliki iskorak na europskom putu.

“Mi je moramo sustizati, i naše opredjeljenje je vrlo jasno – euroatlantski put BiH, drugog puta nema”, dodao je Čović i poželio Crnoj Gori da već ove godine “završi svoj NATO put”.

Sastanku u Tivtu danas je prisustvovao i ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović.

Izvor: Agencije