Sporazum o granici BiH i CG krajem augusta

Crna Gora i Bosna i Hercegovina potpisat će sporazum o granici najkasnije do 27. augusta, poručili su danas u Podgorici ministri vanjskih poslova dvije države Igor Lukšić i Igor Crnadak, javljaju agencije.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Lukšićem, konstatirana je prijateljska saradnja između dviju država.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Lukšić kazao je da je posjeta kolege iz BiH potvrda odličnih političkih odnosa dviju država.

„Razgovarali smo o bilateralno-ekonomskim odnosima koje možemo dodatno popraviti potpisivanjem sporazuma. U oblasti evropskih integracija slijedi nam potpisivanje sporazuma o saradnji, gdje možemo dosta pomoći u međusobnoj razmjeni iskustava“, rekao je Lukšić.

Vlasništvo nad Sutorinom

Pitanje koje je posljednjih mjeseci opterećivalo odnose dviju država, pitanje vlasništva nad Sutorinom, konačno je riješeno. Potpisivanje sporazuma o granici između CG i BiH očekuje se najdalje do 27. augusta.

„Ono što je važno jeste naša spremnost da vrlo brzo stvorimo uslove da potpišemo sporazum o granici, ako ne prije, onda najkasnije u Beču 27. avgusta, na Bečkoj konferenciji. To bi bio veoma važan signal i ohrabrenje svima u regionu kada je u pitanju rješavanje jednog oblika zaostavština iz ranijeg vremena“, istakao je Lukšić.

I Crnadak je potvrdio da je problem Sutorine prevaziđen.

„Kada smo se kolega Lukšić i ja prvi put vidjeli u aprilu u Kranju, na prvom upoznavanju smo rekli da treba da završimo priču o Sutorini. Drago mi je da je nakon dva mjeseca sve to iza nas i da je došlo do  današnjeg susreta. Ja se nadam da će to biti završeno do konferencije u Beču ili na samoj konferenciji, 27. avgusta. Ono što je najvažnije, taj problem je iza nas“, kazao je Crnadak.

Ekonomski odnosi

Najavio je i skoro potpisivanje još nekoliko sporazuma kao što su sporazum o socijalnom osiguranju, okvirni sporazum o vodama, kao i sporazum o priznavanju certifikata u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

„Naša namjera je da se fokusiramo i na ekonomske odnose. Nama je Crna Gora važan partner“, kazao je Crnadak.

Tema susreta dvojice ministara bile su i euroatlantske integracije dviju država.

„Razgovarali smo i o evropskim integracijama. Crna Gora je u tom segmentu ispred nas nekoliko koraka, ali je naša želja da uskoro potpišemo sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija. Razgovarali smo i o odnosu dvije zemlje prema NATO-u. Naša saradnja sa NATO-om je intenzivna. Mi u BiH nemamo konsenzus o konačnom članstvu, i to pitanje ostavljamo za neka buduća vremena. S druge strane, ova godina je ključna za Crnu Goru, i vjerujem da će ostati zabilježena u istoriji Crne Gore, da će Crna Gora dobiti poziv i postati članica NATO-a. To će biti dobro i za stabilnost regiona”, kazao je Crnadak.

U okviru posjete Crnoj Gori, Crnadak će danas razgovarati i sa predsjednicima države i Skupštine Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.

Izvor: Agencije