Sporazum između UAE-a i Izraela je bezvrijedan

Palestinci su postavili slike stopala na slike američkog, izraelskog i emiraćanskog lidera tokom protesta protiv sporazuma UAE-a sa Izraelom u Nablusu, na Zapadnoj obali, 14. avgusta 2020. (AP)

Nakon što su godinama poduzimani koraci prema neformalnoj normalizaciji, ali se nije odmicalo od dugogodišnjeg arapskog stava i zvanično potpisao sporazum sa Izraelom, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su konačno najavili svoju odluku da će uspostaviti pune diplomatske odnose s Izraelom u četvrtak.

Ovaj se potez dugo spremao. U proteklih nekoliko godina, Emirati su ugostili izraelske ministre i sportiste, učestvovali u pomorskim sigurnosnim konferencijama pored izraelskih zvaničnika, podržavali tehnološku saradnju između emiraćanskih i izraelskih kompanija, čak su i pozvali Izrael na Dubai Expo.

Ovi i drugi poduhvati su učinili namjeru Abu Dhabija da normalizira odnose s Izraelom jasnom. Na putu ovog sporazuma stajala je namjera izraelske vlade da pripoji 30 posto okupirane Zapadne obale, uključujući Jordansku dolinu, što bi učinilo zvanično približavanje Izraelu u političkom smislu preskupim za vođstvo Emirata.

Ali 12. juna, emiraćanski ambasador u SAD-u, Yousef al-Otaiba, ponudio je Izraelu razmjenu koja će mu spasiti obraz. U mišljenju objavljenom u najvećem dnevnom listu na hebrejskom Yediothu Ahronothu, al-Otaiba upozorio je izraelske lidere protiv pripajanja, rekavši da bi takav potez „poništio sve izraelske aspiracije za poboljšane sigurnosne, ekonomske i kulturološke veze sa arapskim svijetom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“. U suštini, ambasador Emirata je objavio svijetu da je UAE spreman potpisati mirovni sporazum sa Izraelom, ako Izrael odustane od svog plana za pripajanje, čak i na kratko.

Izraelska vlada je shvatila poruku, jer je najavila u četvrtak da je pristala da obustavi „proglašenje suvereniteta“ nad okupiranom Zapadnom obalom kao dio svog sporazuma o normalizaciji sa UAE-om.

Pripajanje se već desilo

UAE koristi odluku Izraela da stavi planove o pripajanju na čekanje kako bi opravdao svoj potez i zaštitio se od optužbi da je izdao Palestince uspostavljanjem odnosa sa Izraelom da udovolji SAD-u i ojača svoj položaj protiv regionalnih rivala. Međutim, uzimajući u obzir kako je Netanyahu ranije odustajao od sporazuma s palestinskim i arapskim liderima, ova tzv. suspenzija nije vrijedna papira na kojem je napisana.

Bez sumnje, velike su šanse da će, nakon što diplomatski odnosi budu uspostavljeni formalno između ove dvije države Netanyahu odustati od obećanja o suspenziji. Ipak je njemu potrebna podrška izraelskih doseljenika da bi ostao na vlasti, a oni žele da se nesmetano nastavi kolonizacija Zapadne obale.

Štaviše, Netanyahuovi prijatelji koji su posredovali u ovom sporazumu – Trumpov čovjek za Bliski istok Jared Kushner, američki ambasador u Izraelu David Friedman, državni sekretar Mike Pompeo, između ostalih – ne očekuju ništa manje. Ipak oni brane naselja i vjeruju u doslovnu interpretaciju svetih tekstova koji daju pravo Izraelu da kontroliše ovaj predio.

Zapravo, pripajanje koje je Netanyahu pristao „obustaviti“ se već desilo. Nekih 600 000 izraelskih doseljenika živi u naseljima, koja su sva ilegalna po međunarodnom zakonu, raštrkana na nekih 30 posto okupirane Zapadne obale, i nijedan ih sporazum sa Palestincima, UAE-om ili bilo kojom drugom arapskom državom ne može istjerati.

Danas doseljenici napadaju Palestince, pale im usjeve i redovno potkopavaju izvore prihoda, neometani od izraelske vojske, čak i u predjelima koji su navodno rezervisani u Mirovnom sporazumu iz Osla za krnju palestinsku državu. Obećanje da će se obustaviti pripajanje koje se već desilo ne služi nikakvoj svrsi osim da omogući UAE-u da sačuva obraz i Netanyahuu da osigura mirovni sporazum koji mu može pomoći da sačuva svoju političku budućnost.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Netanyahu se suočava s protestima jer nije uspio da efikasno odgovori na pandemiju korona virusa i probleme u izraelskoj ekonomiji. Istraga za korupciju koja se treba desiti početkom iduće godine također mu visi nad glavom kao Damoklov mač. Sa ovom navodnom diplomatskom pobjedom, on bi mogao najaviti novi krug parlamentarnih izbora koji bi mu mogli pomoći da dobije veću podršku u Knesetu, što bi mu dalo zanačajnu prednost u predstojećim pravim i političkim bitkama.

Ovaj sporazum neće spasiti Trumpa

Baš kao Netanyahu, Trump također računa na sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela da mu popravi stanje. Bilo je očigledno iz njegove entuzijastične najave sporazuma iz Ovalnog ureda kako misli da će mu potez Emirata pomoći da osigura podršku proizraelskih dijelova američkog biračkog tijela na predstojećim predsjedničkim izborima. Zaista bi objava vanjskopolitičke pobjede, posebno one koja godi Izraelu, mogla pomoći Trumpu u vrijeme kada zaostaje iza demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena na gotovo svakoj anketi.

Ali bilo koja dodatna podrška koju sporazum pruži Trumpu vjerovatno neće biti odlučujuća u određivanju rezultata izbora, uzimajući u obzir njegove značajne neuspjehe na domaćem frontu. Vanjska politika nikada nije bila glavna briga američkog biračkog tijela, čak ni u dobrim vremenima. Danas većina Amerikanaca brine o pandemiji korona virusa i njenim pogubnim posljedicama na ekonomiju, velikoj nezaposlenosti i o Trumpovom jasnom napadu na američku demokratiju i integritet izbora. Postignut bod za Izrael u odnosima sa arapskim svijetom vjerovatno birači neće doživjeti kao odlučujući faktor u svom izboru za predsjednika.

To je sve bezvrijedno

U narednim danima, nakon dodatnih pregovora koje će voditi SAD, objava od četvrtka će bez sumnje rezultirati u mnogo očekivanom uspostavljanju diplomatskih odnosa između UAE-a i Izraela. Dok UAE postaje treća arapska država – nakon Egipta 1979. i Jordan 1994. – koja je zvanično sklopila mir sa Izraelom, nije nerazumno očekivati da će i druge zaljevske države slijediti taj primjer. Ali ne bi trebalo biti ni sumnje da će na kraju sve to biti beskorisno.

Ova nastojanja normalizacije mogu pružiti neko kratkotrajno političko olakšanje za Netanyahua, Trumpa i zaljevske lidere kojima je potrebna podrška Izraela i SAD-a da obuzdaju svoje regionalne rivale. Ipak, ova nastojanja neće pružiti nikakvu stvarnu normalizaciju za Izrael.

Mirovni sporazumi Egipta i Jordana sa Izraelom nisu donijeli narodnu podršku u decenijama, uprkos ozbiljnim nastojanjima ovih vlada da uvjere mase nad kojima vladaju da prihvate i normaliziraju postojanje Izraela u regiji.

Puna normalizacija odnosa sa Izraelom ne može biti postignuta dok on ne pristane da okonča okupaciju Palestine i ugnjetavanja palestinskog naroda. Bilo kakav sporazum između arapskih lidera i Izraela neće biti prihvaćen od ljudi u regiji dok se Izrael ne pozabavi legitimnim nacionalnim i ljudskim pravima Palestinaca. Lideri UAE-a su naprosto izdali ove ciljeve a da nisu dobili ništa zauzvrat.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera