Sporazum fondacije Gatesa i 16 firmi o COVID-19 vakcinama

Fondacija osnivača američke kompanije Microsoft Billa Gatesa i njegove supruge Melinde pomaže u borbi protiv korona virusa (EPA)

Fondacija osnivača američke kompanije Microsoft Billa Gatesa i njegove supruge Melinde potpisala je sporazum sa 16 svjetskih farmaceutskih kompanija o saradnji na proizvodnji vakcina protiv COVID-19.

Kako je saopćila fondacija, mnoge od tih kompanija odreći će se profita od tih vakcina i saglasile su se da sarađuju na planu razvoja sredstava za liječenje tog oboljenja, prenosi Tanjug.

Također, one će osigurati da stanovništvo širom svijeta ima pristup vakcinama, kao i najnovijim testovima na COVID-19 i novim metodima liječenja te bolesti, što je, kako se navodi, do sada nezabilježeno.

Pristup ovih kompanija predstavlja signal vladama zemalja donatora da je farmaceutska industrija voljna odigrati ulogu u ovom procesu, a sada je, kako se ističe u saopćenju fondacije, trenutak da reaguju donatori.

Moguće i dva miliona umrlih

Broj žrtava COVID-19 u svijetu mogao bi narasti na dva miliona prije početka korištenja djelotvorne vakcine, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemija, rečeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Evropi.

“Ako ne djelujemo usklađeno… broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego, nažalost, i vrlo izgledan”, rekao je Mike Ryan, voditelj odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci od kako je korona virus otkriven u Kini, već je premašio million.

U svijetu je od korona virusa oboljelo do sada skoro 34 miliona ljudi, od čega se oporavilo više od 25 miliona osoba.

Izvor: Agencije