Sporazum EU-a i Kanade predmet spora Ottawe i Pariza

Sporazumom se ukidaju carine na 98 posto proizvoda između Evropske unije i Kanade (EPA)

Kanadska ambasadorica u Francuskoj Isabelle Hudon se obrušila na francuske zastupnike zbog napada na Kanadu tokom rasprave u parlamentu o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Kanade (CETA), koji još uvijek nije ratificiran.

“Tokom protekle godine, a posebno tokom rasprave u Narodnoj skupštini o CETA-i, održane u ljeto, čula sam, iskreno govoreći, šokantne komentare o Kanadi i njenoj poljoprivredi. Izgleda kao da naši farmeri ne poštuju standarde i proizvode hranu lošeg kvaliteta, koja nije sigurna za konzumaciju”, rekla je ambasadorica u Senatu.

Prema njenim riječima, izraz koji je čula u francuskom parlamentu se može prevesti kao “pljuvanje po Kanadi” te je poručila da više ne želi slušati kako se njena zemlja blati i nepravedno optužuje za najgore sanitarne ili okolišne probleme.

Hudon je podsjetila da je od djelomičnog stupanja na snagu spomenutog sporazuma, prije dvije godine, izvoz francuskih poljoprivrednih proizvoda u Kanadu porastao, posebno vina, koja su zauzela prvo mjesto, ispred SAD-a.

Sporazum potvrđen u EU parlamentu

“S CETA-om Kanada pruža ruku Evropi i Francuskoj”, rekla je Hudon, prenosi Hina.

Pregovaran sedam godina, Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum (CETA) potvrđen je u Evropskom parlamentu u februaru 2017. godine.

Sporazumom se ukidaju carine na 98 posto proizvoda između EU-a i Kanade.

Krajem jula je francuski parlament potvrdio sporazum sa 266 glasova za, 213 zastupnika je glasalo protiv, a 74 je bilo suzdržano.

Međutim, devet zastupnika iz predsjedničke stranke LREM je bilo protiv, sa 52 suzdržanih.

Desnica je, također, glasala protiv.

Sporazum EU-a i Kanade još mora odobriti i francuski Senat.

Privremena primjena sporazuma u EU-u i Kanadi počela je 2017. godine, a definitivno će stupiti na snagu kada ga ratificira svih 27 članica EU-a.

Izvor: Agencije