Oglasi

Sporazum bh. šestorke razljutio opoziciju

Opozicione stranke smatraju da 'mostarski sporazum' nove bh. šestorke produbljuje političku i ustavnu krizu u zemlji.
Lideri nove vladajuće šestorke u utorak su u Mostaru potpisali dokument u devet tačakaSrna

Opozicione stranke u Bosni Hercegovini u srijedu su oštro osudile Sporazum o programskom djelovanju, kojeg su u utorak u Mostaru potpisali predsjednici šest parlamentarnih stranaka i koji bi trebao predstavljati osnovu za djelovanje nove vlasti na državnom nivou, ocijenivši da on zapravo vodi u daljnju razgradnju Bosne i Hercegovine kao države.

"Mi ćemo provedbu tog sporazuma spriječiti svim demokratskim sredstvima, kao što smo ranije spriječili provedbu sporazuma iz Karađorđeva i sporazuma (Mate) Boban - (Radovan) Karadžić", izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, aludirajući na ranije pokušaje teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine.

Iz SDA su ocijenili kako sporazum šest stranaka, čija je osnova raniji dogovor lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, predstavlja uvod u uspostavu trećeg entiteta u državi i svođenje Bošnjaka na političku manjinu.

Nastavljen proces etničke teritorijalizacije

SDA smatra neprihvatljivim planove da se entitetima prepuste ovlasti za izbor tužitelja, uređenje državne službe, reguliranja funkcioniranja Centralne banke (CB) Bosne i Hercegovine te Elektroprenosa Bosne i Hercegovine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu ocijenila je kako mostarski sporazum znači najavu postupaka štetnih i opasnih za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Posebno problematičnim smatraju naznake o mogućoj raspodjeli državne imovine među entitetima, upozoravajući kako bi to bio direktni udar na državnost, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

Iz Naše stranke (NS) je ocijenjeno kako je stvarna svrha mostarskog sporazuma nastaviti proces etničke teritorijalizacije Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine i osnažiti politički monopol kroz slabljenje državnih institucija.

"Iako predstavljen kao čin napretka, sporazum (iz Mostara) je ustvari najava produbljivanja ustavne i političke krize u zemlji", kaže se u izjavi NS-a.

Također su pozvani svi građani Bosne i Hercegovine i predstavnici međunarodne zajednice da se angažiraju na sprečavanju provedbe "mostarskog sporazuma".

Uskoro provjera funkcioniranja nove vladajuće većine

Lideri nove vladajuće šestorke u utorak su u Mostaru potpisali dokument u kojem se u devet tačaka načelno govori o mjerama na kojima namjeravaju raditi u predstojećem periodu.

U dokumentu je uopćeno navedena potreba za donošenjem ustavnih rješenja koja će zagarantirati institucionalnu ravnopravnost svih naroda i građana, usklađivanje zakonodavstva s onim iz Evropske unije (EU), preustroj vlasti u Federaciji te rješavanje statusa državne i vojne imovine.

Načelno je data podrška ranijem sporazumu SDPBiH i SNSD-a u kojem su detaljnije razrađeni planovi za promjenu načina izbora tužitelja, funkcioniranja CBBiH te reforme izbornog zakonodavstva.

Uz SDPBiH i SNSD, novu vladajuću većinu od utorka čine i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine te HDZ 1990, Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i Srpska demokratska stranka (SDS).

Prva provjera funkcioniranja te većine očekuje se u četvrtak, kada treba zasjedati Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je izbor bošnjačkog zamjenika predsjedatelja tog tijela.

Sa te je dužnosti u oktobru smijenjen Denis Bećirović iz SDPBiH, i to na zahtjev stranaka iz Republike Srpske (RS), a koje su sada SDP-ovi koalicijski partneri.

Iz SDPBiH je najavljeno kako bi Bećirović ponovo mogao biti kandidiran za istu dužnost, a iz SDS-a su upozorili kako takav prijedlog neće poduprijeti.

Izvor: Agencije