Sporazum Beograda i Prištine o osiguranju vozila

U Briselu je završen novi krug dijaloga Beograda i Prištine.

Premijeri Kosova i Srbije Isa Mustafa i Aleksandar Vučić nisu postigli konačni dogovor ni o jednoj od četiri teme razgovora: Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na rijeci Ibar u Mitrovici, koji je blokiran već neko vrijeme.

Sastanku je posredovala Federica Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku. Dvije strane potpisale su memorandum o osiguranju vozila.

Nastavak razgovora

Obje strane potvrdile su da je postignut dogovor o plaćanju osiguranja vozila. Naime, Kosovo i Srbija ne priznaju međusobno osiguranja, pa su građani bili prinuđeni da plaćaju dodatno pri ulasku iz Kosova u Srbiju i obrnuto.

Na pitanje koji će biti iznosi za polise, članica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahirije novinarima u Briselu rekla da će biti iste kao za zelene karte i druga dokumenta kojima stanovnici Kosova putuju u Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru.

Srpska strana je ranije istakla kako je zajednica srpskih opština jedna od bitnih tema, izvijestila je Katarina Drlja, reporterka Al Jazeere.

“Teško je da se reši pitanje nadležnosti, naš premijer je stava da to pitanje treba rešavati na način da osigura funkcionalnost i efikanost zajednice srpskih opština koje će biti u stanju da zaštite interese Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije”, izjavio je Vladisavljević tokom obraćanja novinarima.

Odvojeni susreti

Kako je ranije najavljeno iz Brisela, razgovore u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini vode beogradski tim, na čelu s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, i prištinska delegacija, koju predvodi premijer Kosova Isa Mustafa.

Trilateralnom sastanku prethodili su odvojeni sastanci Mogherini sa Vučićem i Mustafom.

Premijer Srbije Vučić je tokom susreta sa Federicom Mogherini istakao da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, “ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa”.

Vučić i Mogherini su također izrazili zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Tanjugu da je Mogherini svjesna da je nerealno očekivati da se sva četiri složena problema razriješe na današnjem sastanku, ali da će insistirati da se postigne dogovor o barem dva, a da u vezi s ostalima u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

‘Vruća’ pitanja

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU-u, a na insistiranje Njemačke. Prvo od tih poglavlja trebalo bi biti poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

Prema izjavama evropskih zvaničnika, ukoliko današnji razgovori budu plodonosni, Srbija bi prva poglavlja mogla otvoriti već najesen, a najkasnije do kraja tekuće godine.

Kada je riječ o Kosovu, od napretka u dijalogu zavisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU-u, koje se u slučaju povoljnog ishoda, također, očekuje najesen.

O prvoj od četiri “vruće” teme, zajednici srpskih opština, kosovska strana je do sada izbjegavala razgovarati, s obrazloženjem da je to pitanje unutrašnjeg uređenja Kosova i da zajednica srpskih opština u svakom slučaju ne bi smjela imati nikakva izvršna ovlaštenja.

Kada je riječ o telekomunikacijama, o tome se do sada više puta razgovaralo u Briselu – kako na političkom, tako i na tehničkom nivou, a glavni kamen spoticanja su međunarodni telefonski pozivni broj za Kosovo i rad srbijanskih mobilnih operatera.

Kosovska strana insistira da broj dobije preko treće zemlje (Austrije), a ne direktno od Beograda.

Sloboda kretanja

Pitanje energetike, odnosno akumulacijskog jezera Gazivode i trafostanice Valač, možda je najsloženija tema današnjih razgovora.

Vučić je do sada u više navrata izjavljivao kako predaja ovih postrojenja, a naročito jezera Gazivode, apsolutno ne dolazi u obzir, dok Priština insistira da Kosovska električna kompanija, koja je u vlasništvu turskog kapitala, dobije punu kontrolu nad njima.

Na dnevni red je, na insistiranje kosovske strane, stavljen most koji spaja sjeverni i južni dio Mitrovice, na kojem su lokalni Srbi postavili žardinjere i nazvali ga “Park mira”.

Prištinska strana tvrdi da se time krši dio Briselskog sporazuma koji se odnosi na slobodu kretanja, jer je most neprohodan, dok, s druge strane, odgovaraju da bi uklanjanje žardinjera predstavljalo sigurnosni problem za Srbe u Mitrovici.

Izvor: Al Jazeera i Agencije