Spora procedura izdavanja dozvola u Srbiji

Proces izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji kraći je šest puta. Umjesto prosječnih 180 dana, općine sada moraju dozvole izdati za najduže mjesec dana.

Ipak, investitori navode da razdoblje za prikupljanje i pripremu dokumentacije i dalje traje po nekoliko mjeseci. U posljednja tri, koliko važi novi Zakon, izdano je blizu 600 građevinskih dozvola.

Jedan obrazac na jednom šalteru. Na taj način se u Srbiji već tri mjeseca izdaju građevinske dozvole. Investitor je po novoj proceduri u općini predao zahtjev i dobio dozvolu da gradi tri zgrade u Beogradu.

Dokumenti po novom zakonu

Dragan Gajević iz Liga Investa objašnjava: “Predajemo zahtev na šalter njihove pisarnice, oni se obraćaju komunalnim preduzećima i daju saglasnost i na osnovu toga svega se izdaje građevinska dozvola.”

Zahtjev za izdavanje dozvole Dragan Gajević predao je u jednoj od beogradskih općina. Službenici su mu, prema zakonskoj proceduri, za 28 dana izdali sve neophodne papire.

Predrag Vidosavljević iz Opštine Zvezdara govori: “Investitori kad dođu kod nas, završe oko 80 odsto posla za dobijanje građevinske dozvole.”

Gajević kaže: “Neka procedura prikupljanja uslova kod javnih komunalnih preduzeća traje dugo. U našem slučaju tri do četiri meseca.”

Problem Dragana Gajevića je u tome što je u proces pribavljanja građevinske dozvole ušao po starom zakonu, a dokumente dobio po novom. Zbog toga je, objašnjavaju u resornom ministarstvu, uprkos pripremljenoj projektnoj dokumentaciji, procedura trajala duže. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera