Spor transport izbjeglica u Austriju

Od protekle subote u Sloveniju je, prema evidenciji policije, ušlo gotovo 58 hiljada izbeglica, od kojih je 31 hiljada već napustila zemlju i otišla ka Austriji.
 
Od ponoći do podneva u Sloveniju je iz Hrvatske ušlo 5.600, a dalje u Austriju propušteno 1.700 ljudi. Novi se evidentiraju veoma sporo, pa je proces transporta za Austriju otežan, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.
 
U Sloveniji je u tranzitnim i prihvatnim kampovima i dalje više od 10 hiljada osoba.
 
Posljednjih dana, u tu zemlju dnevno ulazi i do 13 hiljada ljudi. Prema tvrdnjama slovenskih vlasti, u Sloveniju izbjeglice i dalje ulaze preko zelenih granica bez dogovora sa Hrvatskom.
 
Policija slovenskog grada Novo Mesto objavila je u subotu ujutro da prema mjestu Rigonce, nedaleko od graničnog prijelaza s Hrvatskom Harmica/Rigonce dolazi nova grupa izbjeglica koja prelazi zelenu granicu, a stigli su vozom oko pet sati ujutro u kojem je prema podacima hrvatskih vlasti bilo 1.339 izbjeglica.

Slovenski mediji su petak navečer javili da su slovensku policiju hrvatske kolege obavijestile o dolasku vozova na granicu tokom noći u intervalima od četiri sata, pa se zato u subotu opet očekuje rekordan dolazak izbjeglica kojih je proteklu sedmicu u Sloveniju ušlo oko 40.000, ali većina je otišla prema Austriji i Njemačkoj.

Slovenska novinska agencija STA prenosi da je noću na subotu u općinu Cirkulane stiglo 1.500 izbjeglica te da ih hrvatska policija nije najavila.

Nacionalni krizni centar

Policijska stanica Novog Mesta je u petak navečer objavila da je na prijelaz u Sloveniju došla grupa od 1.370 izbjeglica i potvrdila da je s hrvatske strane dolazak te grupe bio najavljen. Do granice su izbjeglice dovezene vozom.

U petak i u subotu ujutro je prema podacima policijske stanice Novo Mesto u Rigonce je ušlo 13.000 izbjeglica.

Ured slovenskog premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je Vlada na vanrednoj sjednici potvrdila osnivanje nacionalnog kriznog centra koji će pratiti izbjeglički val i donositi analize.

Cerar je ponovno upozorio da je priliv izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom.

Zbog toga Vlada Slovenije ne isključuje mogućnost postavljanja fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko evropsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.

Evropske zemlje trebaju se u nedjejlju u Briselu okupiti na sastanku kako bi se dogovorile da prestanu prebacivati izbjeglice kod svojih susjeda bez prethodnih konsultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački dnevni list FAZ od subote.

Izvor: Al Jazeera i agencije