Spor Srbije i Kosova pred Evropskim parlamentom

Eurozastupnici pozivaju na primjenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga (EPA)

Europski parlament bi u utorak trebao pokrenuti proceduru usvajanja teksta izvještaja o Srbiji, koji obuhvaća i kompromisni amandman o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova, prenosi Tanjug.

“Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ako je međusobno usuglašen i usklađen s ukupnom stabilnošću regije i međunarodnim pravom”, navodi se u u tekstu usuglašenog amandmana Vanjskopolitičkog odbora EP-a.

Ukupno 239 amandmana koji su podneseni na ovogodišnji izvještaj o Srbiji, koji je sastavio izvjestitelj EP-a David McAllister, svedeni su na 27 kompromisnih amandmana, koji bi trebali ući u konačan tekst.

Posebnu pažnju eurozastupnika ima kompromisni amandman pod rednim brojem 25, navodi beogradska agencija, koji se odnosi na debatu o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova, uključujući i često puta spominjanu razmjenu teritorija.

Multietnička priroda i Kosova i Srbije

Na početku teksta koji bi trebao biti uvršten u konačnu verziju izvještaja EP-a o Srbiji, ali i o Kosovu, naglašava se “multietnička priroda i Kosova i Srbije”, kao i činjenica da “etnički homogene države ne bi trebale biti cilj”.

U nacrtu teksta izvještaja o Srbiji, a koji se odnosi na Kosovo, eurozastupnici pozivaju i na primjenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno inzistira na formiranju zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Tanjug.

Poslije usvajanja u Vanjskoplitičkom odboru, izvještaj o Srbiji bi se krajem studenog trebao naći i pred zastupnicima EP-a na plenarnom zasjedanju.

Izvor: Agencije