Spor o imenu Makedonije: Novi susret šefova diplomatije

Grčki ministar vanjskih poslova izjavio je da se razlike sa Skopljem mogu riješiti sa smjelošću (EPA)

Šefovi diplomatija Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas ponovo će se sastati u Ohridu 12. aprila, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, “poseta ministra Kocijasa je u okviru kontinuiranog dijaloga dvojice ministara u kontekstu napora za prevazilaženje razlike u vezi sa imenom, kao i generalnog unapređenja odnosa dve zemlje”.

To je treći susret šefova diplomatija Makedonije i Grčke u poslednjih 20 dana.

Oni su prethodno o sporu o imenu Makedonije razgovarali 30. marta u Beču.

Novom sastanku prethodi uskršnji intervju makedonskog premijera Zorana Zaeva u kojem optimistički ocenjuje da pregovori idu u dobrom pravcu i da ulaze u završnicu u kojoj je moguće postići dostojanstveno rešenje za obe strane.

Do rješenja sa smjelošću

Zaev je ponovio da su “crvene linije” makedonske stranke očuvanje dostojanstva i identiteta.

Grčki ministar spoljnih poslova izjavio je u nedeljnom intervju za nemački Špigl da razlike sa Skopljem mogu da se reše sa smelošću.

“Razlike sa Skopljem su problemi sa istorijskim karakterom, identitetom, nasleđem i kulturom. Ta pitanja su osetljiva, ali mogu da se reše sa smelošću”, rekao je Kocijas.

Prema makedonskoj državnoj agenciji MIA, koja prenosi pisanje grčkih medija, Kocijas u Skoplje dolazi iz Beograda, a “mini balkansku turneju” završiće posetom Prištini.

Dvoipodecenijski spor Atine s Makedonijom o njenom pravu na taj naziv, koji nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Izvor: Agencije