Spor o budžetu za mirovne misije

Al Jazeera je saznala da je u sjedištu Ujedinjenih naroda došlo do žestokog nesporazuma o budžetu za mirovne misije. Ako dogovor ne bude postignut do kraja ovog mjeseca, 16 misija širom svijeta moglo bi ostati bez sredstava.

Do spora je došlo između zapadnih zemalja, koje većinom finansiraju misije, i siromašnih država, iz kojih dolazi najveći broj pripadnika mirovnih snaga.

Broj mirovnjaka UN-a veći je nego ikada – više od 100.000 vojnika i policajaca danas nosi plave šljemove.

Diplomate se ne mogu dogovoriti o novom budžetu, a ako se problem ne riješi do kraja mjeseca, kad istječe aktuelni, sve mirovne misije ostat će bez novca i morat će obustaviti rad.

Potrebni mirovnjaci za Mali, Južni Sudan i CAR

A. K. Abdul Momen je ambasador Bangladeša pri UN-u. Više od 8.000 pripadnika mirovnih snaga potječe iz te zemlje.

„Bangladeš ima obavezu pomagati UN-u. Kad god UN to traži, od nas dobije pozitivan odgovor. Ali, ako naši vojnici ne mogu dobiti ni minimalne uvjete, to je demoralizirajuće. Želimo da naši momci budu potpuno opremljeni i opskrbljeni, kako bi mogli učinkovito obavljati svoj posao”, kazao je Abdul Momen.

Sukob zbog finansiranja izbio je u vrijeme kad UN mora pronaći još vojnika za misije u Maliju i Južnom Sudanu te uspostaviti novu mirovnu misiju u Centralnoafričkoj Republici.

Povećanja sredstava koja UN izdvaja za zemlje koje šalju vojnike u misije, nije bilo godinama.

Trenutna prosječna plata pripadnika mirovnih snaga iznosi 1.200 dolara mjesečno.

Pojedine zemlje traže da se taj iznos poveća na 1.700 dolara.

Ukupni budžet za mirovne snage trenutno iznosi 7,3 milijarde dolara. Ali naredne godine ta cifra bi se mogla povećati na više od devet milijardi.

“Intenzivni pregovori nastavit će se narednih dana. Ironija je u tome što su potrajali duže nego što je bilo predviđeno, pa u budžetu nije ostalo sredstava za prevodioce i pomoćno osoblje, tako da se zvaničnici neće sastajati u ovim hodnicima. Umjesto toga, sastanci će biti neformalni, ponekad čak i izvan ove zgrade”, javio je reporter Al Jazeere James Bays iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Izvor: Al Jazeera