Spor Makedonije i Grčke traje predugo

Posrednik u makedonsko-grčkom sporu oko imena Makedonije, Matthew Nimetz, posjetio je Skoplje poslije dvije godine, gdje je održao odvojene susrete s predsjednikom države, premijerom i ministrom spoljnih poslova.

Prije odlaska u Atinu u srijedu, gdje će od grčkih zvaničnika čuti stavove za rješavanje problema, Nimetz je kazao da daje prijedloge „samo kad mislim da je to korisno za proces pregovora.“

„Nažalost, proces traje predugo. Kao predstavnik Ujedinjenih naroda ne dajem prijedloge kad smatram da nije pravo vrijeme. Napraviću procjenu  poslije razgovora u Atini i, ukoliko bude potrebno, opet ću razgovarati sa stranama u procesu“, kazao je Nimetz.

Dugogodišnji spor

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, Nimetz ni ovaj put nije došao sa konkretnim rješenjima, nego „da opipa puls makedonske i grčke strane“.

Makedonsko-grčki  spor traje od 1991. godine, od osamostaljenja Makedonije. Nekoliko godina kasnije, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, Grčka se obavezala da neće blokirati ulazak Makedonije u međunarodne organizacije sa imenom Bivša jugoslovenska republika Makedonija (FYROM).

„Grčka ima severnu pokrajinu koja se isto tako zove Makedonija i želi da se napravi razlika između te pokrajine i njenog severnog suseda“, kazala je Smilevska, ali i dodala da bez obzira na sukob oko imena Makedonije, dvije zemlje imaju sve bolje ekonomske odnose.

Izvor: Al Jazeera