Spor Mađarske i nordijskih zemalja o ljudskim pravima

Ministar Szijjarto je pitao da li 'ministri Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske znaju bolje od Mađara šta Mađari žele?' (EPA)

Budimpešta je opozvala ambasadore iz pet nordijskih zemalja, koje optužuje za lažne informacije o Mađarskoj, nakon što su te zemlje izrazile zabrinutost po pitanju demokratije uslijed većih ovlaštenja Vlade Viktora Orbana tokom pandemije korona virusa.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je u saopćenju napao vlade Islanda, Švedske, Danske, Norveške i Finske, optužujući ih za “širenje lažnih informacija”, prenosi Tanjug.

Mađarski Parlament je 30. marta usvojio kontroverzni zakon koji omogućava premijeru Orbanu da upravlja zemljom dekretima tokom vanrednog stanja, uvedenog zbog pandemije korona virusa.

Nakon brojnih kritika međunarodne zajednice tog zakona, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić je istakla da vanredno stanje “neodređenog trajanja i bez ikakve kontrole ne pruža jamstva da će biti poštivani osnovni principi demokracije i da će ograničavanje osnovnih ljudskih prava biti proporcijalno prijetnji kojoj bi se trebali suprotstaviti”.

Šefovi diplomatije pet nordijskih zemalja su potom 6. maja izrazili zabrinutost, navodeći da “pravna država treba prevladati čak i u vanrednoj situaciji”.

Ministar Szijjarto je na to uzvratio pitanjem da li “ministri Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske znaju bolje od Mađara šta Mađari žele?”

‘Autoritarno upravljanje Mađarskom’

“Neka gledaju svoja posla”, poručio je šef mađarske diplomatije kolegama iz nordijskih zemalja.

Orban je od povratka na vlast 2010. godine redovno na meti kritika međunarodnih organizacija, zbog autoritarnog upravljanja Mađarskom.

Nevladina organizacija Freedom House je prošle sedmice skinula Mađarsku sa liste demokratskih zemalja i svrstala je u “hibridne režime”.

Mađarska je članica Vijeća Evrope, organizacije koja okuplja 47 zemalja.

Budimpešta je odbacila kritike zbog uvođenja vanrednog stanja.

Vlada ističe da Parlament može u svakom trenutku suspendirati vanredne mjere, kao i da će vanredno stanje biti ukinuto po okončanju pandemije.

Evropski parlament treba u srijedu razmatrati stanje ljudskih prava u Mađarskoj.

Izvor: Agencije