Spomenik linčovanim Afroamerikancima u Alabami

Smješteno u Montgomeryju (Alabama), spomen-područje koje se prostire na 2,4 hektara, sastoji se od 800 čeličnih spomenika, jedan za svaki okrug u kojem je provedeno linčovanje (AP)

Hiljade Afroamerikanaca koji su linčovani u 19. i 20. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama sad ima svoje spomen-područje na jugu države gdje su ropstvo i segregacija bili najizraženiji.

Nacionalno spomen-područje za mir i pravdu, otvoreno u četvrtak, želi promovirati razmišljanje o historiji rasne nejednakosti u SAD, čije posljedice se i danas osjećaju u američkom društvu.

„Ta sjena se ne može povući dok nismo rasvijetlili istinu o razornom nasilju koje je oblikovalo našu naciju, traumatiziralo crne osobe i kompromitiralo naš angažman prema pravnoj državi i pravednom pravosuđu“, kaže Bryan Stevenson, direktor skupine Equal justice initiative, zaslužne za projekt.

Mučenja i sakaćenja

Više od 4.400 Afroamerikanaca linčovano je u SAD-u između 1877. i 1950. godine, po toj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

Hiljade bijelih Amerikanaca, uključujući lokalne zastupnike, okupljalo se kako bi prisustvovali javnom linču žrtava koje su bile mučene, sakaćene i raskomadane.

Smješteno u Montgomeryju (Alabama), spomen-područje koje se prostire na 2,4 hektara, sastoji se od 800 čeličnih spomenika, jedan za svaki okrug u kojem je provedeno linčovanje.

Imena žrtava ugravirana su na svakom spomeniku. 

Izvor: Agencije