Split: Podignute optužnice zbog protesta u HNK-u

Splitsko-dalmatinska policijska uprava saopćila je da su protiv 18 osoba, koje su učestvovale na protestima uoči predstave Naše nasilje i vaše nasilje Olivera Frljića u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, podneseni optužni prijedlozi zbog narušavanja javnog reda i mira, kao i da protiv tih osoba nisu primjenjivane nikakve mjere prisile, prenosi Hina.

U policiji su rekli da se utvrđuje ko je razbio staklo izloga ispred zgrade pozorišta, u kojem je plakat sporne predstave.

Kako se navodi, staklo je razbijeno, a ispod njega je zalijepljen transparent “Ova predstava me vrijeđa”.

Predstava je prikazana na manifestaciji “Marulićevi dani”, s pola sata zakašnjenja, zbog pojedinih gledalaca koji su pjevali i nosili transparente, a uoči nje ispred pozorišta su organizirani protesti.

Istovremeno, policija je u vrijeme prikazivanja predstave dobila dojavu da je u zgradi pozorišta podmetnuta bomba, ali je ustanovljeno da je dojava lažna.

Županija neće finansirati festival

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja najavio je da će ova županija uskratiti finansiranje “Marulićevim danima” zbog Frljićeve predstave, koja, rekao je, na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje.

“Ovo nisu ‘Marulićevi dani’, ovo čemu svjedočimo i što ćemo nekoliko dana biti prisiljeni gledati u našem nacionalnom kazalištu u Splitu je gruba zloupotreba Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani'”, istaknuo je Ževrnja u ponedjeljak navečer u objavi na Facebooku.

Prema njegovim riječima, cilj festivala treba biti promocija hrvatske dramske književnosti u pozorištu, a ne grubo vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećaja.

“Predložene predstave, među kojima se nalazi i predstava Olivera Frljića, koja na najgrublji način vrijeđa ljudske, vjerske i nacionalne osjećaje, njihovi su autorski projekti, a ne kazališne predstave nastale na hrvatskoj dramskoj književnosti. Zbog toga je predstavnik Splitsko-dalmatinske županije glasao protiv izbora predstava i zbog toga će Županija uskratiti financiranje ovakvih – navodnih – ‘Marulićevih dana'”, poručio je Ževrnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije