Oglasi

Spisak lijepih želja u BiH od prošlih izbora

Priča o infrastrukturim projektima, radovima vrijednim milione eura, provjereni su retorički aduti političara uoči izbora.

U predizborno vrijeme, kada je svaki glas bitan, političari u Bosni i Hercegovini daju nova obećanja. No, istovremeno, ni veliki broj onih prethodnih još nisu ispunili.

Na platou u Zupcima, mjestu kod Trebinja, entitetski političari na vlasti obećavali su uoči prošlih lokalnih izbora graditi aerodrom. Ali, na platou od 2007. godine ni traga radovima.

Politička pompa

"Sa stanovišta određene izgradnje, očigledno da je ambiciozan projekat, ranije predočen, traži angažovanje značajnog kapitala", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS).

Kapital, 180.000 eura godišnje iz budžeta RS-a, daje se preduzeću Aerodrom Trebinje. Zvanično objašnjenje - za tekuće aktivnosti poslovanja aerodroma. Za koji više nema obećanja kada će biti izgrađen.

"Priča o infrastrukturim projektima, radovima vrijednim milione eura, provjereni su retorički aduti političara uoči izbora. Poslije izbora veliki dio projekata ostaje samo spisak lijepih želja", izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Uz političku pompu, prije sedam godina najavljivano je kako kreće završna priprema za izgradnju južne mostarske obilaznice.

Radovi vrijedni 25 miliona eura kratko su se odvijali. I stali. Iako je grad, kritiziraj u nevladinom sektoru, zakrčen automobilima.

Majda Behrem-Stojanov iz Centra civilnih inicijativa (CCI), kaže: "Radovi krenu i završe, krenu pred izbore i završe nakon izbora, tu se završava priča koja se tiče građana, a onda počinje ona njima veoma važnija - o podjeli fotelja."

Kada političari sjednu u fotelju, svjedoči Fikret Kubat iz Udruženja Srce za djecu, i dalje pljušte obećanja, poput izgradnje roditeljske kuće na ovoj lokaciji, objekta od 10 apartmana za roditelje i djecu oboljelu od raka.

Za što su donacijama građana obezbijeđena početna sredstva od 100.000 eura. I kompanija koja je htjela izgraditi kuću.

Ali, nedostaje odobrenje za gradnju. Nisu pomogla ni obećanja sarajevske kantonalne vlasti da će se problem riješiti.

Traže zemljište

"Totalno inertno ponašanje nikoga nije zabrinulo, što je donator odustao, imamo interesovanje međunarodnih organizacija, ambasada, novac neće biti problem ako riješimo zemljište, odustati nećemo - ići ćemo do kraja", kaže Kubat.

Dobijanju zemljišta u krugu Kliničkog centra, koji bi bio vlasnik kuće. Do tada roditelji, koji u Sarajevo dolaze iz raznih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine, moraju boraviti u malom stanu dok su im djeca na terapijama.

Biljana Fajić, stanovnica Banovića, objašnjava: "Nama je jako teško dovesti dijete koje je primilo kemoterapiju u stan gdje ima 10 majki, higijena je broj jedan, ta su djeca jako osjetljiva."

I žude za pažnjom najmilijih, poput jedanaestogodišnje Fate. Koja, uz igru, teško razumije da se njenim malim prijateljima sa odjela ne može olakšati borba s opakom bolešću zbog administrativnog prebacivanja odgovornosti u izgradnji roditeljske kuće.

I tako već dvije godine.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.