Spike Lee na čelu žirija Filmskog festivala u Cannesu

Organizatori se nadaju da će provokativni američki režiser uspjeti 'prodrmati' svjetsku filmsku elitu (Arhiva)

Američki režiser Spike Lee (62) predsjedavat će žirijem ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, koji će biti održan od 12. do 23. maja, objavili su organizatori u utorak.

Lee je rekao da mu je čast što će postati “prva osoba iz afričke dijaspore izabrana na prestižnu poziciju predsjednika žirija najvažnijeg filmskog festivala na svijetu”, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Kada su me nazvali i rekli mi da mi se nudi prilika da budem predsjednik žirija u Cannesu 2020, bio sam istovremeno šokiran, sretan, iznenađen i ponosan”, dodao je.

Direktor Festivala Thierry Fremaux pojasnio je da imenovanje prvog Afroamerikanca za predsjednika žirija u Cannesu nije nikakva politička odluka nego poruka univerzalnosti.

Ostali članovi u aprilu

Organizatori se nadaju da će provokativni američki režiser uspjeti “prodrmati” svjetsku filmsku elitu.

Imena ostalih članova žirija bit će objavljena u aprilu.

Lee je jedno od najvećih imena američke nezavisne produkcije i autor filmova među kojima su She’s Gotta Have It (1986), Malcolm X (1992), Inside Man (2006).

Upravo je Filmski festival u Cannesu lansirao Leeja nakon što je 1989. na njemu prikazan njegov film Do the Right Thing.

Godine 2018. na istom festivalu njegov posljednji film BlacKkKlansman osvojio je Veliku nagradu žirija, a potom je Lee za isti film osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

Izvor: Agencije