Špijunski avioni i dronovi nad demonstrantima u SAD-u

FBI i Američka nacionalna garda su koristili špijunski avion visoke tehnologije RC-26 u Washingtonu i Las Vegasu (EFE/EPA)

Demokratski zastupnici u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država postavili su pitanje da li administracija predsjednika Donalda Trumpa nezakonito špijunira Amerikance, nakon što je otkriveno da savezne agencije koriste dronove, špijunske avione i ostalu tehnologiju za nadgledanje protesta u  zemlji.

„Zahtijevamo da se zaustavi svako nadziranje Amerikanaca koji učestvuju u mirnim protestima“, napisala je grupa od 30 zastupnika u pismu upućenom direktoru Savezne agencije za istrage (FBI) Christopheru Wrayu i ostalim američkim sigurnosnim zvaničnicima.

Sa nadzorom se počelo u jeku velikih mirnih protesta koji su se počeli održavati poslije smrti Georgea Floyda, koji su se u nekim slučajevima pretvorili u nasilne, a na koje je policija u odgovarala suzavcem, gumenim mecima i palicama.

Snage zaštite američke granice (CBP) 29. maja na nebo nad Minneapolisom, u kojem je Floyd ubijen nakon što je policajac klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, poslale su dron, a FBI je koristio mali avion s opremom za prikupljanje podataka o lokaciji s mobilnih telefona nad Washingtonom 2. juna, tvrde zastupnici Kongresa, kao i javni izvještaji.

Istog dana, FBI i Američka nacionalna garda su koristili špijunski avion visoke tehnologije  RC-26, sa infracrvenim i elektrooptičkim kamerama, u Washingtonu i Las Vegasu.

Protesti kao ‘domaći terorizam’

Američki državni tužilac William Barr rekao je guvernerima saveznih država da će FBI-jeva mreža centara za regionalnu borbu protiv terorizma biti korištena da bi se demonstranti pratili.

Demokrate su upozorile na posljedice nadzora i zahtijevaju da Trumpova administracija „odmah i trajno prekine nadzor protesta“, dok traže i detaljno objašnjenje o tome.

Trump i članovi njegove aministracije proteste ne tretiraju kao ustavom zaštićenu slobodu govora, već kao kriminalni čin, a išli su do te mjere da su ih nazivali „domaćim terorizmom“.

U tvitovima od četvrtka, Trump je rekao da su „domaći teroristi“ i „anarhisti“ preuzeli Seattle, nakon što su demonstranti okupirali i postavili barikade na ulicama oko napuštene policijske stanice u blizini glavnog poslovnog distrikta.

 

 

U protestima je uhapšeno više od deset hiljada ljudi, prema podacima Associated Pressa.  

U posljednjih nekoliko godina, američke vlasti koristile su širog spektar tehnologije za nadzor Amerikanaca, uključujući softver za prepoznavanje lica, automatske čitače registarskih tablica i prikupljanje podataka o lokaciji sa telefona ljudi.

Izvor: Al Jazeera