Špijuniraju li nas Kinezi?

Huawei, tvrde obavještajci, u fabrikama ugrađuje komponente i programe za prisluškivanje (EPA)

Kineske vlasti špijuniraju zapadne velesile korištenjem telekomunikacijske opreme i mobilnih telefona i to uz pomoć samih proizvođača, tvrde razne američke obavještajne službe, ali i neki britanski obavještajci. Ove optužbe se posebno odnose na kompanije Huawei, jednog od najvećih proizvođača mobitela, i na ZTE, također giganta na polju mobilne komunikacije.

Iako obje kompanije odlučno negiraju te optužbe, kineski velikani imaju velike poteškoće da svoje uređaje plasiraju na američko tržište, što predstavlja znatan finanijski i marketinški udarac za Huawei i ZTE.

I dok američki obavještajci tvrde da kineske kompanije pri samoj izradi uređaja ugrađuju komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dolazi do niza podatka, takve aktivnosti nisu u potpunosti utvrđene, govori Bojan Ždrnja, viši savjetnik za informatičku sigurnost kompanije INFIGO IS, specijalizirane za pružanje profesionalnih usluga u području informatičke sigurnosti.

Međutim, dodaje, objavljeno je dosta pokazatelja koji signaliziraju da bi moglo biti istine u ovim optužbama.

Sumnjive aktivnosti

Stručnjak za informatičku sigurnost pojašnjava da je moguće napraviti uređaje koji će tajno i neotkriveno slati sve podatke proizvođaču, a te metode se i ne razliku previše od onih koje koriste vrsni hakeri, s tim da proizvođači to mogu izvesti na dosta nižem nivou, u samom kodu uređaja, čime postupak otkrivanja sumnjivih aktivnosti postaje značajno teži.

Trumpova pomoć

Osim optužbi za prisluškivanje Amerikanca na račun Pekinga, ZTE je u SAD-u kažnjen i zbog prodavanje opreme Iranu, uprkos sankcijama nametnutoj toj zemlji. Međutim, američki predsjednik Donald Trump je nedavno iskazao želju za promjenu odnosa spram ZTE-a, uz tvrdnje da želi sačuvati kompaniju koja je kažnjena sa 1,2 milijardi dolara te poslove njenih radnika.

Ovaj potez se smatra političkom odlukom, kako bi se popravili odnosi s Pekingom. Ono što svima upada u oči je nagla odluka da pomogne kompaniji koju američki obavještajci odavno optužuju za špijuniranje, što dovodi u pitanje da li su te optužbe ikada bile utemeljene na činjenicama, ili su plod politike Bijele kuće.

Moguć je čak i slučaj u kojem na primjer proizvođač namjerno ostavlja uređaj ranjiv (možda na ranjivost za koju samo on trenutno zna), kako bi poslije mogao kompromitirati uređaj i na taj način maknuti sumnju sa sebe.

S obzirom da Huawei ugrožava poziciju američkog Applea kao jednog od dva vodeća proizvođača mobitela, a i ZTE svakim danom uzima sve veći dio tržišta, brojni korisnici, ali i novinari stručnih magazina i portala dovode u sumnju osnovanost američkih optužbi, odnosno pitaju se da li su one povezane sa zaštitom dominacije američkih kompanija i politikom i pritiscima između Washingtona i Pekinga.

Da li se radi o stvarnim optužbama ili nekim drugim interesima, teško je dati direktan odgovor, smatra Ždrnja.

“Mislim da sigurno donekle vrijedi ona poznata ‘gdje ima dima ima i vatre’, tako da vjerojatno ima raznih pokušaja s obje strane, no velika količina informacija koje dolaze u javnost su, rekao bi, više stvar propagande i političkih odluka”, kaže stručnjak za informatičku sigurnost.

Jedno je sigurno, kompanije Huawei i ZTE će koštati “nepovjerenje” američkih obavještajnih službi, jer američko tržište je specifično, kaže Salko Radovović sa portala Telefoni.ba.

Značaj Amerike

“Osim samog profita od prodaje uređaja, američko tržište nosi i dodatne koristi za jednog proizvođača telefona (ili proizvođača bilo kojeg drugog komercijalnog proizvoda). Brending i medijsko pozicioniranje na ‘nebu’ Amerike je izuzetno bitno, te kada govorimo o marketingu, odnosno kreativnoj i raznovrsnoj promociji, onda je Amerika i dalje bez premca, te joj i Evropa još uvijek ne može u potpunosti parirati”, kaže on.

Primjera radi, ako reklama za Huawei ide na nekoj poznatoj kineskoj TV stanici, to će se vrtiti u Kini i možda još ponegdje u svijetu, dok ukoliko ta ista reklama ide na nekoj američkoj TV kući onda to gleda Amerika, a zatim i skoro pa cijeli svijet. Računica je jasna…

Naravno, kaže, ne može se ni zanemariti brojnost američkog tržišta (više od 300 miliona stanovnika).

“Neko će odmah reći, pa u Kini ili Indiji imate tri ili četiri puta više potencijalnih kupaca, ali ne smijemo zaboraviti da govorimo o različitoj platežnoj moći konzumera pomenutih područja na zemaljskoj kugli”, kaže Radovović.

Značaj američkog tržišta za čelnu poziciju na listi najveći proizvođača mobitela stručnjak portala telefoni.ba opisuje na sljedeći način: “Možete prodati veći broj uređaja od nekog drugog proizvođača telefona i bez američkog tržišta, ali bez tog istog tržišta ne možete postati vodeći proizvođač telefona. Broj prodatih telefona ne mora značiti da ste broj jedan. Amerika postavlja većinu novih trendova”.

On sam dovodi u pitanje optužbe američkih obavještajaca.

“Znamo da skoro svaki proizvođač smartfona na svijetu ima svoje proizvodne jedinice u Kini, a samo domicilni kineski proizvođači su optuženi za špijuniranje korisnika, što pomalo zvuči paradoksalno, iako se uglavnom hardver proizvodi u Kini, a softver u matičnim država, kada govorimo o tim drugim proizvođačima. Isto tako, možda američke obavještajne službe ne mogu tako lako pristupiti Huawei telefonima za vlastiti špijuniranje, pa im s toga ne odgovara njihovo prisustvo na domaćem tržištu”.

Ekonomski razlozi

Neko objašnjenje za optužbe, koje se nameće sa ekonomskog stajališta, moglo bi biti okarakterizirane kao strah američke vlade da neka kineska kompanija, recimo Huawei, prestigne Apple i druge američke proizvođače, na finansijski ne tako zanemarivom tržištu pametnih telefona, te da sa “kampanjom nepovjerenja” kineskoj kompaniji nanese ogromnu štetu na tržištu Amerike, smatra Radovović.

Ako Kinezi doista još u fabrikama podešavaju opremu za prisluškivanje, logički se nameće odgovor da bi to i Amerikanci, ali i drugi, mogli raditi.

Ipak, kaže Ždrnja, kod popularnih proizvođača poput Applea veliki broj sigurnosnih stručnjaka analizira njihove uređaje i programe te je i veća vjerojatno da se otkrije takav pokušaj krađe podataka.

U svakom slučaju, mogućnost provođenja ovakvih cyber napada i prikupljanja podataka je realna prijetnja, tako sukladno tome i nadležne službe moraju provesti odgovarajuće mjere zaštite i kontrola, dodaje.

I ako stvarno postoji trun istine u tvrdnjama da s kineskim telefonima dolaze i programi i komponente koje omogućavaju prisluškivanje korisnika, to znači da se potencijalno prisluškuju kupci i sa regije zapadnog Balkana.

Međutim, prosječnim korisnicima takve optužbe nisu bitne. Admir Hadžić trenutno koristi mobitel kompanije Huawei, a ranije je imao niz “azijskih” telefona, kaže.

Iako je čitao o optužbama na račun Huaweija i ZTE-a, njih nije uzimao u obzir prilikom kupovine.

“Najbitnije je kupiti što bolji telefon za što manje novca. Svakako svi imaju pristup mojim, našim podacima. Facebook, Google, ko god. Znaju više o meni nego ja sam. Tako da mi je svejedno da li Kinezi ili Amerikanci ili neko treći zaista krade moje podatke, dok god telefon radi kako treba”, rekao je sarajevski student.

Izvor: Al Jazeera