Specijalni tim SAD-a ispituje Al-Libyja

Za informacije o al-Libyju FBI je ponudio nagradu od 5 milijuna dolara (AP)

Abu Anas al-Liby, uhvaćen u raciji u Libiji, zatočen je na američkom mornaričkom plovilu, gdje ga ispituje elitni tim istražitelja.

Američki istražiteljski tim ispituje navodnog višerangiranog pripadnika Al-Kaide, koji je uhvaćen od strane specijalnih snaga u Libiji te je prebačen na brod američke mornarice u Sredozemnom moru, objavili su američki dužnosnici.

Nazih al-Ragye, poznatiji pod imenom Abu Anas al-Liby, zadržan je na brodu USS San Antonio, amfibijskom transportnom plovilu američke vojske.  

Ispituju ga pripadnici američke High Value Detainee Interrogation Group, unutaragencijske jedinice osnovane 2009. godine, koja djeluje u sklopu FBI-ja i bavi se pitanjima nacionalne sigurnosti. 

Elitna jedinica istražitelja

Jedinica je posebno specijalizirana za prikupljanje informacija od osumnjičenih osoba kako bi prevenirale eventualne planirane napade. Libyja sumnjiče za napad na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji 1998. godine u kojima je poginulo 224 civila. 

Uspješno hvatanje Libyja u Tripoliju, ali i neuspješni pokušaj komandosa proteklog vikenda da uhite čelnika al-Shababa u Somaliji, znak je da je SAD još uvijek sklon koristiti snage na zemlji kako bi došao do osoba koje traži.

Operaciju u Tripoliju izvela je poznata specijalna postrojba američke vojske “Delta Force”. 

Naoružane skupine u Libiji na uhićenje Libyja reagirale su pozivom na otmice američkih građana i građana zemalja koje su američki saveznici u Tripoliju te napade na plinovode, brodove i avione, kako bi se osvetilo njegovo uhićenje.

Pozive su objavili i na internetskim stranicama te na Facebooku.

Nagrada pet milijuna dolara

Otmice ljudi, kako su objavili, bile bi sredstvo kojim bi se kojim bi se pokušalo natjerati drugu stranu da oslobodi njihove zatočene borce. 

Uma Abderahman, supruga Abu Anasa al-Libyja, izjavila je Al Jazeeri kako su njezinog supruga iz kuće odveli maskirani muuškarci, kojih je bilo barem deset i svi su bili naoružani ‘tihim’ oružjem. “Činilo se kao da su ga drogirali”, dodala je. 

Za Libyjem je tragao FBI, koji je ponudio 5 milijuna dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja. Optužen je 2000. godine, zajedno s još 20 osoba, uključujući Osamu bin Ladena i današnjeg vođu mreže Al-Kaide, Aymana al-Zawahrija. 

Optužnica je definirana u New Yorku, što otvara mogućnost za civilno, a ne vojno suđenje.

Izvor: Agencije