Oglasi

Hag: Sjedište Specijalnog suda za Kosovo

Sud će se baviti navodima da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.
U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužiociAl Jazeera

Predstavnici holandskog i kosovskog pravosuđa postigli su sporazum o Specijalnom sudu koji će se baviti navodima da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili ratne zločine tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Sjedište će mu biti u Hagu.

Ranije ove godine usvojen je zakon kojim je predviđeno osnivanje vijeća koja će imati primat nad drugim sudovima na Kosovu.

U sudskim vijećima radit će isključivo međunarodne sudije i tužioci.

Također je ranije bilo predloženo da sjedište Specijalnog suda bude u Prištini, dok bi glavni uredi, u kojima će se voditi intervju sa svjedocima, trebali biti u Hagu.

Bez detalja sporazuma

Premijer Kosova Isa Mustafa na konferenciji za medije nije obznanio detalje sporazuma.

Sporazum je postignut između Vladine radne grupe i predstavnika Holandije, uz prisustvo predstavnika Evropske unije.

Ostaju neke druge procedure vezane za ovaj sporazum kako bi on postao pravosnažan. Na ovom nivou sada je sve završeno i nema otvorenih pitanja.

Krajem augusta predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, potpisala je Zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i Zakon o pravnoj zaštiti mogućih optuženika.

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.