Specijalni odgovor Specijalnog tužilaštva

Nikola Gruevski je i nakon prinudne ostavke hiperaktivan na političkoj sceni (Reuters)

Piše: Risto Popovski

Otvaranje dosijea za zločinačko udruživanje radi izbornog kriminala, krivične prijave i predlozi za pritvor, kojim su obuhvaćena i dva bivša ministra, podnete u petak od strane Specijanog tužilaštva, imaju efekat snažnog političkog zemljotresa u Makedoniji. Temeljito se zatresla politička scena, a pravosuđe koje je hronično podložno politčkom uticaju i spoljnim pritiscima, stavljeno je pred veliki ispit.

Senzacionalno je odjeknula krivična prijava i predlog za pritvor bivše šefice policije, Gordane Jankulovske. Godinama je bila na čelu policije, nedodirljiva i moćna, a uz njen potpis ili znanje u pritvoru i iza rešetaka našli su se mnogi, neki u procesima koji su izazivali sumnju javnosti. Sada se našla na suprotnoj strani, pozvana je pred istražnog sudiju koji treba da odlučuje dali će se naći u pritvoru. 

Jankulovska je bila jedan od najbližih saradnika premijera u prinudnoj ostavci Nikole Gruevskog i lidera vladajuće VMRO DPMNE. Važila je za jednog od najuticajnijih rukovodioca, bila kadrovik, a kako se čulo na snimcima prisluškivanja, hvalila se kako je kabinet u policiji „uspešno“ pretvorila u partiski izborni štab. Posle kontraverznih događaja u okolini Kumanova u kojima je u maju prošle godine poginulo osam policajaca,  Jankuilovska je podnela ostavku i od tada nije viđena na partijskim manifestacijama.

Specijalno tužilaštvo (ST) krivičnu prijavu sa predlogom za pritvor podnelo je i protiv bivšeg ministra za saobraćaj Mileta Janakievskog koji je „u paketu“ sa Jankulovskom podneo ostavku u maj prošle godine. Glasovi Jankulovske i Janakievskog najzastupljeniji su na snimcima mega afere prisluškivanje. Posle krivičnih prijava reemitovani su snimci na kojima se njih dvoje dogovaraju ili komentarišu izborne manipulacije, ili se podsmevaju „glasačima“ koje su „uvozili“ iz Albanije.

Dosije pod simboličnim kodnim imenom „Titanik“, Specijalno tužilaštvo otvorilo je uprkos napadima kao snažan odgovor na kontinuirane pritiske vladajuće VMRO DPMNE koji ga prate od samog početka. Opstrukcije i napadi koji su dobili razmere hajke, sa ciljem da spreče rad Tužilaštva u suštini su priznanje vladajuće partije da su snimci prisluškivanja verodostojni, te da ima jasnih indicija za pokretanje istrage.

Napadi i diskreditacije

Opstrukcije i napadi prate ST praktično od osnivanja. Najmasovnije su krivične prijave za navodni nasilnički odnos i pokušaje da se pretnjama, ucenama pa i podmićivanjem iznudi priznanje. Za nepune dve nedelje podneto je preko 20, a utisak je da svako ko je pozvan na razgovor, čim izađe iz ST presavije tabak i piše krivičnu prijavu.

Krivične prijave, koje se ređaju kao na trekućoj traci, deo su strategije koja ima najmanje dva cilja. Najpre, da se napadima i opstrukcijama uspori i blokira istraga koju vodi Specijalno tužilaštvo. Drugi, isto tako, važan cilj je da se Tužilaštvo diskredituje, baci tamna senka na verodostojnost istrage i optužnica, kada budu pokrenute.

Najnovije su lični napadi na šeficu Specijalnog tužiteljstva Katicu Janevu. Nju su partijski mediji obesili na stub srama jer je tražila stan da se smesti za vreme mandata od četiri godine, a neće da stanuje zajedno sa odraslom decom koja imaju stanove u Skopju. Diskreditovanju su se pridružile i manje partije u vladajućoj koaliciji koje Janevu i Tužilaštvo optužuju da ne poznaje pravo.

U napadima i opstrukcijama prednjači Savet javnih tužilaca, za koji niko nije znao da postoji dok nije formirano ST, a koji je sebi prisvojio ulogu strogog nadzornog organa.

Savet, najpre, nije dozvolio Janevoj da kompletira tim jer, navodno ima previše tužilaca, a kasnije, kada je otpustila dve tužiteljice ocenilo je da je to suprotno zakonu. Poruka je više nego jasna – šefica Specijalnog tužiteljstva je nekompetentan pravnik, a i krši zakone.

Upozorenja EU i SAD

Specijalno tužiteljstvo, formirano Dogovorom za izlazak Makedonije iz krize koji su, uz posredovanje EU i SAD, potpisali četiri najuticanije političke partije, istražuje mega aferu prisluškivanje, koju su pre godinu dana obelodanili opozicioni Socijaldemokrati. Oni su otkrili javnosti zastrašujući podatak da su snimani razgovori oko 20.000 građana, i tvrde da je masovno priluškivanje vršila Uprava za državnu bezbednost.

Iza napada i ostrukcija na Tužilaštvo vidljivo stoji ruka VMRO DPMNE, budući da afera prisluškivanje, koju istražuje ST, sadrži jasne indicije o kriminalu, korupciji i izbornim prevarama, kao i o samovolji i zloupotrebama dok je ova partija bila na vlasti. Snimci svedoče da su u to umešani članovi najužeg rukovodstva partije koja je proteklih 10 godina bila na vlasti. Na čelu sa Nikolom Gruevskim, čiji se glas jasno čuje na snimcima prisluškivanja.

Napadi i kampanja protiv Specijalnog tužilaštva, sa jasnim ciljem da se uruši njegov ugled i diskreditije ova institucija izazvali je reakciju SAD i EU. Posrednici i potpisnici Dogovora za  izlazak iz krize, otvoreno su stali u odbranu Specijalnog tužilaštva, a time i iza istrage koju vodi.

Reagovala je najpre američka administracija koja je, iako posredno, preko pretstavnice u misiji OEBS Kejt Barns, uputila direktne i jasne poruke. Vašington je pozvao vladajuću VMRO DPMNE da javno podrži Specijalno tužilaštvo u svim fazama njegovog rada. Posredno ali jasno ukazano je na izvor opstrukcija i napada na ST. Američka ambasada u Skopju odmah je podržala prve krivične prijave koje je podnelo Tužilaštvo.

Upozorenje SAD nije imalo gotovo nikakvog uticaja, nastavljeni su, pa čak i pojačani napadi na Specijalno tužilaštvo, pa je reagovala i Evropska unija (EU), koja je pozvala političke partije da dignu ruke od ST i ne ometaju njegov rad. Ambasadori zemalja članica EU, akreditovani u Skopju, kolektivno su posetili Specijalno tužilaštvo i zajedničkom fotografijom siimbolično i jasno izrazili podršku.

Prva santa leda

Lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski koji je, posle prinudne ostavke, hiperaktivan na političkoj sceni, uz pomoć „ svojih“ medija, odgovorio je na poruku Vašintona. U izjavi namenjenoj domaćoj javnosti „preskočio“ je upozorenje upućeno njegovoj partiji, kao da ga nije bilo, i optužio Katicu Janevu da je pod uticajem opozicionih socijaldemokrata, što je bio i signal za nove napade na ST.

Odgovor Tužilaštva koje javno nije reagovalo na napade bio je snažan, mnogo jači od napada. Prvi dosije koji je samouvereno otvorilo Specijalno tužilaštvo je za ozbiljna dela – zločinačko udruživanje za vršenje izbornog kriminala, a podneto je osan krivičnih prijava. Tema očigledno nije slučajno odabrana, u susret vanrednim parlamntarnim izborima. Nije slučajno odbarano ni kodno ime «Titanik» koje simbolično treba da označi kraj izbornih manipulacija i kriminala.

Prvi od deset dosijea o izbornim manipulacijama, krivične prijave i predlozi za pritvor osam osumnjičenih su samo prva mala i probna santa leda. Ali, potapanje uhodanih izbornih manipulacija, pa i kriminala, o čemu i svedoče snimci prisluškivanja, će teško iči.

Istražne sudije koje su odlučivale o krivičnim prijavama ST, a pred kojim se pojavio samo deo osumnjičenih, bivša šefica policije Jankulovska nije bila među njima, odbacio je sve zahteve za određivanje pritvora. Specijalno tužilaštvo najavilo je žalbe, uz komentar da je Krivični sud propustio mogućnost da se upiše u istoriju.

Argumenti koje je iznelo ST su snažni. Navodi se da je bez osnova uvedeno 15.000 matičnih brojeva, da je štampano preko 30 hiljada ličnih karata i 60 hiljada državljanstava, te da je u falsifikovanje bio uključen deo policiskog aparata.

Odbacivanje zahteva za pritvor osumnjičenih zbog zločinačkog udruživanja za vršenje izbornog kriminala, ponovo je aktuelizovalo debatu i prigovore da će redovno sudstvo koje je podložno pritiscima i dobrim delom partizirano, biti kočnica za rad Specijalnog tužilaštva. Obnovljeni su predlozi i zahtevi da se kao nadgradnja formira i Specijalni sud.

Specijalno tužilaštvo krivičnim prijavama nije obuhvatilo Nikolu Gruevskog, lidera partije čiji su visoki rukovodioci osumnjičeni za izborni kriminal, ali mu se opasno približilo. Jankulovska i Janakievski bili su njegovi najbliži saradnici, pa je nemoguće da on nije znao za izborne manipulacije, koje bacaju tamnu senku na legitimitet vladajuće partije.

Upravo zbog tog, tek treba očekivati nove i još snažnije napade i opstrukcije na Specijalno tužilaštvo. Kako i da završi istraga, istraga će biti ozbiljno upozorenje partijskim štabovima i aktivistima pred vanredne parlamentarne lzbore. Minimalna kazna za izborne manipulacije je tri godine zatvora.

Mega afera prisluškivanje koja je samo iznela na svetlo dana krizu koja godinama pritiska Makedoniju, trajno je obeležila državu i direktno utiče na političku klimu i odnose. Prvim krivičnim prijavama ohrabrena su očekivanja dela javnosti da će do kraja biti sprovedena istraga o kriminalu, korupciji i zloupotrebi vlasti

Odbacivanje krivičnih prijava Specijalnog tužilaštva, koje su izazvale potres na političkoj i pravnoj sceni, nije iznenađenje. Javnost sa velikom pažnjom prati rad Specijalnog suda, koji je izložen sažnim pritismima i opstrukcijama zavisi dali će Makedonija uspeti da stane na putu izlaska iz krize, koji će biti težak, ili će nastaviti još težiim i neizvesnijim putem – da produži da tone u krizu

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera