Oglasi

Specijalna nagrada AJB DOC-a dodijeljena filmu 'Džemo'

Na festivalskoj platformi online.ajbdoc.ba, dokumentarni film 'Džemo' pogledan je 67.300 puta.
Plaketu je autorima uručio Direktor Festivala Edhem FočoAl Jazeera

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala je zbog svjetske pandemije održano u online formatu, a u programu festivala prikazano je ukupno 18 filmova u tri festivalske selekcije. I pored specifičnih izazova organizacije, publika je Treći AJB DOC prihvatila s velikim zanimanjem, o čemu svjedoči ukupna gledanost koja je dosegla 125.000.

Dokumentarni film Džemo, u produkciji web-portala Klix.ba, čiju režiju i scenarij potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, je tokom pet festivalskih dana samo na festivalskoj online platformi pregledan 67.300 puta. Gledala ga je publika iz više od 30 država.

Uzimajući u obzir oduševljenje publike i odličan prijem ovog dokumentarca, organizatori AJB DOC Film Festivala odlučili su dodijeliti mu Specijalnu nagradu za najgledaniji film na ovogodišnjem izdanju festivala. Plaketu je autorima uručio Direktor Festivala Edhem Fočo.

Prikazani vrhunski dokumentarni filmovi

Podsjećamo, na festivalskoj online platformi prikazani su vrhunski dokumentarni filmovi i snažne priče o kojima se u društvu u kojem živimo uglavnom šuti, a glava okreće na drugu stranu, bilo da se radi o regionalnim ili svjetskim temama. Ipak, ove priče su umjetničkom interpretacijom stvarnosti i razgovorima s autorima, približile teme pedofilije, autizma, kršenja medijskih sloboda, sistemskog narušavanjima ličnih sloboda, izbjeglica...

Tročlani internacionalni stručni žiri AJB DOC Film Festivala je virtuelno dodijelio nagrade za najbolje filmove za Takmičarsku i selekciju AJB Prikazuje.

Nagrada AJB DOC Main Award za najbolji film u Takmičarskoj selekciji dodijeljena je filmu Ne u moje ime (Objector), Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Uhvaćeni u mrežu (Caught in the net)", a nagradu u selekciji AJB Prikazuje dobila je Nerminka Emrić za film Komšije. Film Transforming Tomorrow Dine Mustafića dobio je nagradu Programskog žirija.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.