SDP: Skupljamo potpise za raspuštanje Sabora

Tomislav Karamarko poručio kako je spreman odstupiti ako to učine i premijer Tihomir Orešković i Božo Petrov (Patrik Macek / PIXSELL)

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) u Hrvatskoj Ranko Ostojić je kazao da su novi izbori, po njemu, jedino rješenje za Hrvatsku.

Ostojić je kazao da SDP želi raspuštanje Hrvatskog sabora.

“Klub zastupnika SDP-a započeo je sa skupljanjem glasova kako bi se poslao zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora. Smatramo da je ovo najbolje rješenje u ovom trenutku i predstavljamo sve zastupnike koji misle da je to jedini izlaz iz krize vlasti“, kazao je on.

Na pitanje ima li SDP dovoljno zastupničkih potpisa za raspuštanje Sabora, Ostojić je kazao da su ih na samom početku imali dovoljno da to bude ozbiljna stvar.

“Nećemo licitirati, a bez 76 potpisa nećemo ni doći pred gospodina [predsjednika Sabora Željka] Reinera“, kazao je Ostojić.

Rekao je da će njihova akcija završiti vrlo brzo.

Most odbio prijedlog HDZ-a

Šef Mosta nezavisnih lista Božo Petrov je prethodno izjavio da njegova stranka neće sudjelovati u preslagivanju Vlade Republike Hrvatske.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je prethodno ponudila da se iz Vlade povuku prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, drugi potpredsjednik Petrov i premijer Tihomir Orešković.

“Mi smo trpjeli različite šamare u kojima se spominje preslagivanje. Ja sam lično nudio svoju glavu. Sve se to odbilo. Za mene ovo nije HDZ, za mene je to skup pojedinaca koji su stavili svoj interes ispred svih. Po meni, HDZ ima dvije opcije. Da konačno postroje 76 saborskih zastupnika koji su navodno rezultat njihovog preslagivanja. Ili da ponude prvog potpredsjednika Vlade, da Vlada nastavi normalno funkcionirati. Ako to ne mogu, onda je vrijeme za nove izbore“, kazao je Petrov.

Ivan Milošević ustvrdio je u četvrtak da HDZ ima dovoljno ruku u Saboru za preslagivanje parlamentarne većine te da će preslagivanjem doći do rekonstruirane Vlade Hrvatske i da očekuju da se sva trojica maknu iz Vlade.

Naglasio je da HDZ ne odustaje od opoziva premijera Oreškovića te ga je i pozvao da sam da ostavku.

Najavio je da će Karamarko reći tko će biti novi premijer.

Potvrdio je da je ministar financija Zdravko Marić jedan od ljudi koje je HDZ razmatrao da bude idući premijer.

Zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, koji je početkom tjedna odbio potpisati zahtjev za opoziv premijera Oreškovića, u četvrtak je izjavio kako je opcija po kojoj bi Orešković ostao na čelu vlade nerealna, a uvjeren je i kako Most nije jedinstven u podršci sadašnjem premijeru.

On je novinarima u Saboru kazao kako nema informacije o imenima koja se spominju kao mogući novi mandatari, poput sadašnjih ministara Zdravka Marića i Olega Butkovića, no smatra kako je riječ o “pristojnim ljudima”, iz čega zaključuje da će Hrvatska uskoro imati dobrog premijera i “racionalan raspored snaga, u kojem će se znati koje su čije kompetencije u vladi”.

Mostov zastupnik Miro Bulj ponovio je u četvrtak kako ta stranka ostaje pri ranijem stavu da podržava premijera Oreškovića te da su alternativa prijevremeni izbori.

“Naš stav je rekao Božo Petrov jučer, i to je to”, odgovorio je Bulj na pitanje novinara u Saboru je li točno da je i Most nezadovoljan Oreškovićem.

“Vlada bez Oreškovića znači da pada. Mi smo za Oreškovića ili za ono što je rekao Božo Petrov”, kazao je Bulj.

Dario Hrebak iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke dobrim je potezom nazvao ponudu koju je u srijedu iznio Karamarko, da iz Vlade odu on osobno, Petrov i Orešković te da se formira nova vlada, s mandatarom iz HDZ-a.

‘Svi razgovaraju sa svima’

Saborski zastupnik Hrvatske stranke prava “dr. Ante Starčević” Pero Ćorić izjavio je u četvrtak kako HSP ne bi pristao ni na kakvo drugo preslagivanje osim onog s postojeće dvije stranke HDZ-om i Mostom, a odbacio je i nagađanja o bilo kakvom ‘preslagivanju’ sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom i Miloradom Pupovcem.

“Odmetnuti” zastupnici Mosta Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić osnivaju vlastiti zastupnički klub u Hrvatskom saboru, a zahtjev za to u četvrtak je upućen u saborske službe, potvrđeno je Hini iz više izvora.

Iako navedena trojka tu informaciju nije htjela potvrditi niti opovrgnuti, Lovrinović je priznao da će u petak na tu temu biti organizirana konferencija za novinare.

Lovrinović je prethodno putem Facebooka pozvao Petrova, Karamarka i Oreškovića da podnesu ostavke.

Radimir Čačić iz Narodne stranke – reformisti poručio je da, kada je riječ o preslagivanju parlamentarne većine, “svi u Saboru razgovaraju sa svima”, no i dodao da su šanse za nove izbore 90 posto.

“Svi u Saboru razgovaraju sa svima i laže tko vam drukčije kaže”, rekao je novinarima u Saboru, upitan je li razgovarao s HDZ-om o novoj parlamentarnoj većini.

Na pitanje o tome da se u “križaljkama” spominje i njegovo ime, odgovorio je protupitanjem: “Što bi tu trebalo biti čudno? U Saboru imamo toliko zastupnika koliko imamo i sve vrste kombinacija za vladu pretpostavljam da uključuju veliku koaliciju, lijevo, desno, srednje koalicije”, kazao je.

Opozicija traži izbore

Karamarko je u srijedu poručio kako je spreman odstupiti s pozicije prvog potpredsjednika Vlade, ako to učine i premijer Orešković i Petrov.

Karamarko traži da u tom slučaju HDZ ponudi novog mandatara.

Zastupnici te stranke ranije su u saborsku proceduru uputili zahtjev za opoziv premijera Oreškovića i Sabor bi o tome trebao glasovati krajem idućeg tjedna.

Plan HDZ-a bio je pad Vlade i sastavljanje nove većine, Most je rekao da u tome neće sudjelovati.

Istodobno, oporba traži raspuštanje Sabora i izvanredne izbore što prije.

Izvor: Al Jazeera i agencije