SPD glasao za ulazak u koalicione pregovore

Koalicijske ugovore na kraju mora još potvrditi i socijaldemokratska baza na posebnom glasanju (EPA)

Njemačka socijaldemokratska partija (SPD) dala je na vanrednom stranačkom kongresu zeleno svjetlo početku konkretnih pregovora o formiranju koalicijske vlade s demokršćanskom Unijom CDU/CSU kancelarke Angele Merkel.

„Od 642 izaslanika na kongresu za prijedlog predsjedništva stranke za početak pregovora su glasala 362 izaslanika, protiv 279 uz jedan suzdržan glas. Tim je prijedlog predsjedništva prihvaćen“, rekao je član predsjedništva SPD-a Heiko Maas nakon prebrojavanja glasova.

Već u nedjelju navečer o rezultatu vanrednog kongresa SPD-a raspravljat će i vrhovi stranaka Unije CDU/CSU. Očekuje se da će konkretni koalicijski pregovor započeti već naredne sedmice.

Koalicijske ugovore na kraju mora još potvrditi i socijaldemokratska baza na posebnom glasanju.

Prije nego su izaslanici počeli glasanje čelnik SPD-a Martin Schulz je emotivno pozvao da glasaju “za” rekavši im  kako se odluka očekuje širom Njemačke i Evrope.

“Ne mora se vladati pod bilo koju cijenu”, rekao je Schulz. “Ali se isto tako ne mora biti spreman platiti bilo koju cijenu da bi se odbila vlast”. 

Merkel zadovoljna, ali…

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel izrazila je olakšanje i zadovoljstvo pristankom SPD-a na početak konkretnih pregovora o formiranju koalicijske vlade.

No istovremeno se, prenose njemački mediji, zbog otpora SPD-ove baze očekuju mukotrpni pregovori. 

“Zadovoljni smo time što je SPD na svom vanrednom kongresu u Bonnu odlučio ući u pregovore o formiranju koalicijske vlade s Unijom CDU/CSU”, rekla je Merkel u stranačkoj centrali CDU-a u Berlinu.

Merkel je još jednom istakla kako Unija CDU/CSU želi formiranje stabilne vlade u Njemačkoj. Pritom je naglasila da je dokument kojeg su Unija CDU/CSU i SPD dogovorili nakon pripremnih razgovora prošle sedmice “okvir” koalicijskih pregovora.

“Mnogo je još posla pred nama”, zaključila je Merkel.

Podjele unutar SPD-a

Vanredni kongres je, prema procjenama analitičara, pokazao veliku podjelu unutar SPD-a glede budućnosti stranke te visok nivo neslaganja s politikom demokršćanske Unije CDU/CSU što bi moglo dodatno otežati predstojeće koalicijske pregovore.

Nakon početnih razgovora između socijaldemokrata i demokršćana prošle sedmice donesen je dokument s osnovama za koalicijske pregovore. Najsporniji dijelovi dokumenta za SPD bazu odnose se na neke elemente socijalne politike poput reforme zdravstvenog sistema te imigrantske politike.

Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u nedjelju kako žele produbiti bilateralnu saradnju i iznova pogurati Evropsku uniju prema tješnjoj integraciji.

Izvor: Agencije