SPC razriješio dužnosti i vladiku Filareta

Za Filaretovu smjenu glasalo je 19 episkopa, dok je 17 bilo protiv (EPA)

Vladika mileševski Filaret razriješen je jutros te dužnosti, nakon što su se pojavili novi dokazi o njegovom nesavjesnom vođenju te eparhije, rečeno je Tanjugu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Za Filaretovu smjenu glasalo je 19 episkopa, dok je 17 bilo protiv.

Pojedini mediji javili su sinoć da Filaret nije razriješen dužnosti vladike mileševskog, odnosno da mu je dato još godinu dana da ispravi određene nepravilnosti u svom radu.

U raspravi o razrješenju vladika Georgija i Filareta vođena je burna rasprava, episkopi su prilično podijeljeni, a pominjan je i uticaj politike i političara na život i rad Crkve.

Vladika Filaret je u svojoj odbrani na Saboru iznio da je “samo kasnio sa određenim uplatama i da to nije veliki finansijski prestup”, javila je Beta.

Rečeno je, naime, da “Crkvom neće upravljati političari”, kazao je izvor Tanjuga.

Konačna odluka

Sabor je ranije razriješio dužnosti episkopa kanadskog Georgija. Za razrješenje episkopa Georgija glasao je 21 vladika, dok je protiv njegovog razrješenja bilo njih 16, sa episkopom bačkim Irinejom na čelu.

Episkop Georgije je prethodnih dana odgovarao na optužbe iznijete u izvještaju komisije koja ga tereti za nedolično ponašanje.

Georgije je sve optužbe negirao, napomenuvši da je od zapuštene Eparhije napravio jednu od najuglednijih, javili su mediji iz Srbije.

Vladike Georgija i Filareta prethodno je privremeno razriješila crkvena vlada, a Sabor je o tome donio konačne odluke.

Sabor danas nastavlja redovno proljećno zasedanja, koje će, zbog obimnog dnevnog reda, trajati i naredne sedmice.

Praksa da Sinod u prvoj instanci smjenjuje episkope, uvedena je 2010. godine po dolasku patrijarha Irineja na čelo SPC-a, a u posljednjih pet godina ovo je peti put da Sinod vodi kanonski postupak i privremeno razrješava nekog arhijereja dužnosti upravljanja Eparhijom.

Izvor: Agencije