SPC izopćio Artemija i Nikolaja

SPC, Srpska pravoslavna crkva, Svećenici, Crkva
Da Aleksandar Vučić može da odmah i sada izabere patrijarha, to bi sigurno bio vladika Irinej Bulović (Tanjug)

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslave crkve ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja, rečeno je Tanjugu u Patrijaršiji.

Sabor je odluku donio u četvrtak navečer, a Artemije i Nikolaj će od sada moći koristiti samo svoja svjetovna imena – Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić.

Oni za Crkvu više nisu ni pravoslavni hrišćani, što praktično znači da su anatemisani, što je prvi slučaj u historiji SPC-a, pišu mediji u Srbiji.

Sabor je u srijedu pozvao Artemija da se vrati na put mira i jedinstva Crkve, ali je on to odbio.

Iako je Sabor ranijom odlukom o raščinjenju Artemija postavio u red monaha, bivši vladika je dobio da skine manituju i vladičanska znamenja.

Artemijevo saopćenje

Artemije je izopćen zbog raskola Crkve, što se smatra prvim raskolom u historiji SPC, piše Tanjug.

Bivši vladika raško-prizrenski Artemije nije prihvatio poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC-a i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, “krene putem mira i jedinstva sa Crkvom” i negirao je da je u raskolu.

U saopćenju dostavljenom medijima, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha, već svojevrsno svjedočenje o pravoverju.

“Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, vašim očima, Artemije je u raskolu”, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije