Spasovski će biti tehnički premijer Sjeverne Makedonije

Tehnička vlada, koju će voditi Oliver Spasovski, treba provesti prijevremene izbore najavljene za 12. april (Vlada Sjeverne Makedonije)

Ministra unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog predložio je vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) za tehničkog premijera.

To je saopćeno nakon sjednice stranačkog rukovodstva, koja je održana u Skoplju.

Sa aktuelnim premijerom Zoranom Zaevom u subotu se sastaje čelnik opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Najveća stranka opozicije će u tehničkoj vladi predložiti ministra unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Prema najavama, premijer Zoran Zaev trebalo bi da podnese ostavku do 3. januara, kada bi trebalo da bude izglasana tehnička vlada koja će provesti prijevremene izbore najavljene za 12. april, javila je novinarka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska. 

Novi ministri

Aktuelna ministarka za rad i socijalnu politiku Mila Carovska biće zamjenica premijera, prenosi Tanjug.

U takozvanoj Pržinskoj vladi resori unutrašnjih poslova i državne uprave vodit će kadrovi iz opozicije kao garanciju za provođenje fer i demokratskih izbora.

Ovo je drugi put nakon 2015. godine kada su organizirani parlamentarni izbori po pržinskom modelu, što je kasnije pretočeno u zakonsko rješenje, te 100 dana prije svakog parlamentarnog izbornog ciklusa u Sjevernoj Makedoniji mora da bude formirana tehnička vlada sastavljena od ministara iz vlasti i opozicije.

Politički lideri u toj zemlji krajem oktobra ove godine su se dogovorili da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori pošto je Evropska unija odložila početak pristupnih pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije.

Izvor: Al Jazeera i agencije