Spasioci pronašli beživotna tijela migranata

Na jednom brodu je početkom srpnja pronađeno 45 tijela imigranata, a svi su se ugušili u potpalublju, gdje su bili zaključani (AP)

Talijanski spasioci pronašli su 18 beživotnih tijela imigranata na plovilu pokraj otoka Lampeduse, a tijekom puta prema otoku umrla je i devetnaesta žrtva, muškarac, objavila je u subotu talijanska agencija Ansa.

Još dvojica muškaraca pronađena su u kritičnom stanju na tom brodu koji je prevozio više od 600 ljudi, nakon čega su prebačeni u bolnicu u Palermu na Siciliji.

Poziv u pomoć spasilačkim službama uputio je teretni brod koji je plovio na udaljenosti od 150 kilometara od Lampeduse, talijanskog otoka između Tunisa i Sicilije.

Ranije nesreće

Početkom srpnja, na jednom brodu pronađena su beživotna tijela 45 imigranata, a svi su se ugušili u potpalublju, gdje su bili zaključani.

Više stotina novih imigranata stiglo je u petak u talijanske teritorijalne vode, navela je talijanska mornarica, koja je u četvrtak već prihvatila najmanje 1.400 doseljenika iz Libije.

Mornarica je u petak spasila 574 putnika s jednog broda, dok je obalna straža presrela 251 osobu. Dva druga broda, jedan s 352 doseljenika, uglavnom Eritrejaca, Somalaca i Sirijaca, i drugi s 94, uspjeli su pristati u luku Lampeduse.

Prema procjeni AFP-a, u petak je u Lampedusu ukupno stiglo gotovo 1.270 imigranata.

Mornarica je u petak objavila da je tijekom dva prethodna dana, u sklopu operacije “Mare Nostrum”, koja je počela prošle godine nakon što je u moru poginulo više od 400 ljudi, presrela ukupno 3.510 imigranata.

Ove su godine u Italiju morskim putem već stigli deseci tisuća imigranata pa bi njihov broj mogao uvelike nadmašiti rekord iz 2011. godine, kad ih je u jeku Arapskog proljeća stiglo 63.000.

Izvor: Agencije