Spašena još četverica tajlandskih dječaka

Tajland
Operaciju spašavanja u kojoj su dječaci i trener spašeni nakon 18 dana, a jedan ronioc poginuo, pratio je cijeli svijet (EPA)

Još četiri tajlandska dečaka su izvučena iz pećine tokom nastavka akcije spašavanja, započete u nedelju, javlja reporter Al jazeere Step Vaessen.

Zvaničnici su do sada potvrdili samo izvlačenje petog dečaka, ali agencije navode reči očevidaca uključenih u akciju, koji su potvrdili da su videli kako spasioci iznose još dvojicu dečaka na nosilima iz pećine.

Prvog dana spašavanja izvučena su takođe četiri dečaka i oni su u međuvremenu prevezeni u bolnicu Chiang Rai Prachanukroh, udaljenu 70 kilometara.

Sva četvorica su dobrog zdravstvenog stanja i zatražili su prženi pirinač, potvrdio je medijima šef spasilaca Narongsak Osottanakorn.

U pećini su ostala još četiri dečaka i njihov fudbalski trener, koji se tu nalaze od 23. juna.

Bez imena spašenih dječaka

Nisu objavljena ni imena spasenih dečaka iz poštovanja prema porodicama dečaka koji se još nalaze u pećini.

Najmanje sedam vozila hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu.

Tajlandski ministar unutrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci koji su učestvovali u spasilačkoj operaciji četiri dečaka u nedjelju sprovesti i narednu operaciju, jer su upoznati sa uslovima u pećini i znaju šta da rade.

U komentarima koje je objavila Vlada, Paojinda je kazao da su se zvaničnici sastali u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu kako bi razgovarali o narednoj fazi operacije i tome kako izvući još devet osoba iz pećine.

Prema njegovim rečima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje do mesta gde se nalaze dečaci i njihov trener.

Ministar je rekao da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se okončao proces.

U akciji i 50 ronilaca iz inostranstva

U operaciji spasavanja učestvuje tim od 90 ronioca – 40 sa Tajlanda i 50 iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Australije Julie Bishop rekla je da 19 pripadnika australijskog osoblja učestvuje u spasilačkoj operaciji, uključujući lekara koji je igrao ključnu ulogu u proceni koji dečaci mogu da izađu iz pećine i kojim redom.

Bishop je novinarima u Australiji kazala da anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Richard Harris sarađuju sa tajlandskim medicinskim timom u pećini, “kako bi doneli odluke o redu kojim bi dečaci trebalo da budu izvučeni”, navodi AP.

Američki predsednik Donald Trump je na svom Twitter nalogu objavio da SAD veoma blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogle da se sva deca izvuku iz pećine i odvedu na bezbedno mesto.

Prema navodima tajlandskih zvaničnika, prva faza misije je protekla bez problema, a spaseni dečaci su dobrog zdravlja.

Do šest sati za prolazak

Međutim, zbog jakih padavina tokom noći i vremenske prognoze za naredne dane, ronioci moraju brzo da rade kako bi oslobodili one koji su još zarobljeni u pećini.

U subotu je guverner pokrajine Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn rekao da spasilački timovi za to imaju tri do četiri dana.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do pećine u kojoj su dečaci trebalo je i do šest sati za prolazak.

Jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce sa kiseonikom.

Izvor: Agencije