Spašavajući mir u Bosni i Hercegovini

Cijela mehanika igre u svom osnovu je neka vrsta šaha koji izgleda privlačnije, navodi njen tvorac (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jurit ćete Bosnom, protutnjati Hercegovinom. Morat ćete biti korak ispred neprijatelja, predvidjeti njegov sljedeći potez i preduhitriti ga. Zadaci su jasni, a misija teška. Preteška. Očuvati mir na tlu punom nikada istrijebljenog korijenja netrpeljivosti, na zemlji koju samo jedna iskra može pretvoriti u novi ratni oganj koji će donijeti nova stradanja.

Ne, u ovom slučaju to nije stvarnost. To je fikcija, ali fikcija koja suviše bolno podsjeća na stvarnost kroz koju su narodi Bosne i Hercegovine prolazili kroz historiju.

Ova priča vodi u virtualni svijet, u video-igru „Alt Bosnia“ koju stvara sarajevski dizajner Haris Mujkić, mladić koji je ljubav prema crtanju iz djetinjstva pretvorio u kreiranje video-igara, kojima, kako kaže, želi upisati ime Bosne i Hercegovine u gaming industriju.

„Crtanje i dizajn je ono što je uvijek i od početka bilo moj afinitet. Iako video-igre volim od malih nogu, ta ljubav je uvijek bila vezana za uređaje kao što su PlayStation 1, Nintendo 64 ili Game Boy. Na računar nisam gledao kao nešto zanimljivo. To je bio slučaj sve do pred kraj osnovne škole, kada se u meni javila želja da otkrijem kako se moje omiljene igre prave. Mislim da je navika da crtam i izmišljam kojekakve svjetove i likove ono što je probudilo znatiželju za razvojem video-igara. Ali ovaj put, ne samo da sam mogao crtati statične slike, nego sam ih mogao i učiniti pokretnim, dati im osobine, dijalog, ispričati priču, zabaviti ljude. A sve to je omogućavao računar“, priča 28-godišnji Mujkić. 

Počelo s jednostavnom 2D igrom

Novootkrivena strast ojačala je u Gazi Husrev-begovoj medresi, koju je Haris završio. Vikendom je svo vrijeme odvajao za upoznavanje sa različitim programima za dizajniranje video-igara, planirao priče i crtao skice glavnih likova. To utrošeno vrijeme polučilo je Mujkićevu prvu komercijalnu igru „Blue Box: The Last Spray“, što mu je ujedno bio prvi projekat u kojem je koristio jednostavan programski jezik.

Postao partner ‘PlayStationa’

Ostajući dosljedan svojim ambicijama, Mujkić se nedavno izborio za ulazak u Sonyjevu gamersku porodicu, postavši njegov zvanični „PlayStation“ partner.

„Proces dobijanja statusa je da autor posjeti jednu od konferencija kao što je Game Developers Conference (GDC) i predstavnike ‘PlayStationa’ upozna sa igrom. Ili, ako je igra već poznata, predstavnici kontaktiraju autora. Lično sam pronašao ime jednog od predstavnika na Facebooku, rekao mu o projektu i da bih želio da igru izdam za PS Vita konzolu, a nakon toga i za PlayStation 4.

U odgovoru mi je rečeno da pošaljem dokument od nekoliko stranica u kojem ću opisati o čemu se radi. Nakon nekoliko mjeseci čekanja dobio sam status „PlayStation“ partnera kao i PS Vita Dev konzolu koja se koristi za testiranje igre. Ono što me najviše iznenadilo je da sam sve dobio besplatno, iako se test konzola plaća po nekoliko hiljada dolara, što je za nepoznatog dizajnera nemoguće za izdvojiti“, govori Mujkić, naglašavajući da detalje o partnerstvu ne može dijeliti, ali da je dobio pristup posebnim ‘PlayStation’ konzolama i njihovoj online prodavnici gdje se igra distribuira digitalno. 

„Svaka video igra koju sam do sada počeo, završio pa čak i napustio, bila je važno iskustvo.  

Jednostavna 2D igra iz 2011. godine ‘Blue Box: The Last Spray’ je imala najveći odjek u BiH, iz više razloga. Bilo je mnogo polemike oko toga da li je to prva bh. komercijalna video-igra, ali u svakom slučaju, prije nje, u medijima se domaće igre nisu gotovo nikako spominjale, a naročito pojam domaće industrije video-igara. ‘Blue Box: The Last Spray’ je originalno zamišljena kao epizodna igra“, ističe Mujkić.

Godinu poslije te, Haris je izdao igru „Sweets Commander“ za Windows pametne telefone, koja je osvojio drugo mjesto na FIT Coding Challenge takmičenju, u organizaciji Fakulteta za informacijske tehnologije (FIT) iz Mostara, a 2014. je uslijedio prototip 3D igre „Haarmu“, koja je na neki način, kroz upotrebu Unity alata, utabala put za igru „Alt Bosnia“.

Sistemski, ta igra je inspirisana taktičkim igrama kao što su „Front Mission 3“, „Lost Dimension“ i „Valkyria Chronicles“, a prema Mujkićevim riječima, bit će dostupna 2020. godine, prvenstveno za PlayStation Vita konzolu, a nakon toga i za PC (Windows), PlayStation 4 i Nintendo Switch verzije koje će od prvog dana imati opcije izabira engleskog ili bosanskog jezika. 

Naš sagovornik naglašava da je igra „Alt Bosnia“ njegov samostalan projekat, bez budžeta, te da je zbog toga skroman u obimu i količini detalja. Za njen razvoj, razvio je vlastiti editor scena, „Tectum“ Editor, u kojem radi na logici i animiranim scenama. 

BiH važan geopolitički faktor

“Igra je trenutno u početnoj fazi produkcije, u kojoj radim na konceptnim crtežima i programiranju osnovnih sistema. Radi se o 3D taktičkoj igri na poteze. Igrač prati specijalnu jedinicu ‘Silent Void’ sa ljudskim, ali i članovima-robotima, čiji je zadatak osigurati i očuvati mir u BiH. Radnja je u bližoj budućnosti, gdje BiH predstavlja važan geopolitički i tehnološki faktor. Sistem igranja ove igre je veoma jednostavan – igrač selektira svog vojnika, s njim se kreće do određene tačke na terenu, izvrši napad i to bi bio njegov potez. Poslije nastupa računar – protivnik (umjetna inteligencija) povlači svoj potez. I tako u krug. To je cijela mehanika igre, u svom osnovu neka vrsta šaha koji izgleda privlačnije. Iako zvuči jednostavno, ova mehanika igranja ostavlja ogroman prostor za različite načine taktiziranja i izvršenja misija“, navodi Mujkić, koji sve segmente igre radi samostalno – crtanje, 3D grafika i animacija, programiranje, scenarij (sada ima oko 80 stranica dijaloga), zvuk (zvučni efekti i muzika) i marketing. 

Govoreći o ideji za tematiku video-igre, Mujkić navodi da ju je razvio iz patriotizma i ljubavi prema BiH

Glavni fokus mu je, tvrdi, završiti igru za PS Vita konzolu. Ona će biti digitalno distribuirana, bez fizičkih kopija, a nakon toga, preći će na digitalne verzije za PlayStation 4, Windows PC i Nintendo Switch. 

Pitanje koje se samo od sebe nameće je – zašto bi neko poželio igrati ovu video-igru?

„Prva važna osobina igre je žanr, a to je taktika na poteze. Na današnjem tržištu, većina igara su online ‘pucačine’ ili neki žanr mehanike gdje igrač ima za cilj preživjeti u prirodi a pri tome mu je na raspolaganju ogroman, ali često prazan svijet. Postoji dio tržišta koji je gladan za linearnim taktičkim igrama koje su krasile tržište u vremenu kada je vladala PlayStation 1 konzola. 

Inspiracija u prošlosti i sadašnjosti BiH

Ova igra će dostaviti osnovne kvalitete žanra taktičkih igara kao što je poboljšanje karakteristika vojnika, sistem igranja na poteze, lijepo upakovana priča i grafika. Ali također će donijeti i manje inovacije u interakciji sa vojnicima na mapi, načinima dogradnje opreme vojnika i sl.“, mišljenja je bh. dizajner.

Recept je dobra igra i domišljata promocija

Na pitanje koliko je teško u businessu kakav je industrija video-igara doći do izražaja, Mujkić kaže da je recept u samoj igri.

„U industriji video-igara gdje je jedan ‘Grand Theft Auto V’ imao budžet od 265 miliona dolara i nekoliko stotina profesionalaca koji godinama rade na projektu, jedini način za uspjeh je dobra igra koju prati domišljata promocija.  Zahvaljujući različitim društvenim mrežama danas je lakše nego ikad doći do ciljane grupe. Također, lično mislim da je ovo zlatno doba distribucije igara u kojem su veliki igrači poput Sonyja, Nintenda i Microsofta sve raspoloženiji za distribuciju manjih, nezavisnih igara. A razlog toga je što nezavisne manje igre prodaju konzole i pune prazne digitalne prodavnice sadržajem. Ipak i pored svih ovih olakšica i otvorenosti tržišta, kvalitet igre je najvažniji“, govori Mujkić.

Govoreći o ideji za tematiku video-igre, Mujkić navodi da ju je razvio iz patriotizma i ljubavi prema BiH.

„Mislim da svako ko provede određeni period u BiH ima nešto reći o njoj, njenim narodima i njihovim međusobnim odnosima. Ona ne ostavlja ravnodušnim nikoga. Priča moje igre, iako je izmišljena, u nekim malim elementima je inspirisana i potaknuta sadašnjim i prošlim dešavanjima, a upakovana je u budućnost. Drugi razlog je određena doza patriotizma i ljubavi prema BiH. Jednostavno, osjećam se dužnim govoriti ljudima iz različitih dijelova svijeta o Bosni i Hercegovini, promovisati je, pa makar radnja igre bila izmišljena kao i većina njenih lokacija.

Ipak, neke lokacije misija u igri će podsjećati na poznate dijelove BiH. Naravno, ne tako raskošno kao lokacije iz života. Imena likova će u većini biti ‘naša'“, govori Mujkić.

Izvor: Al Jazeera