Oglasi

Špansko tužilaštvo: U Kataloniji je izveden državni udar

Tužilac je u završnoj riječi u procesu katalonskim zvaničnicima ocijenio da je referendum i proglašenje nezavisnosti Katalonije bila zamjena jednog pravnog režima drugim na nezakonit način.
Katalonska vlada traži puštanje optuženih na sloboduEPA

Priprema, organiziranje referenduma o nezavisnosti, te proglašenje neovisne Katalonije u listopadu 2017. godine bio je državni udar u Španjolskoj, zaključilo je španjolsko državno odvjetništvo u utorak u završnoj riječi na suđenju katalonskim dužnosnicima.

"Ono što se dogodilo u Kataloniji između ožujka 2015. i listopada 2017. godine, a posebno od rujna do listopada 2017. bio je državni udar. Zamjena jednog pravnog režima drugime na nezakonit način", rekao je državni tužitelj Javier Zaragoza na sudu u Madridu.

Smatra da je izglasavanjem i uvođenjem zakona u Kataloniji "rušen" ustav Španjolske što se nastavilo organiziranjem referenduma koji je bio zabranio ustavni sud.

Tužiteljstvo je time zadržalo maksimalno tešku optužbu usmjerenu protiv dvanaestero katalonskih dužnosnika kojime se sudi od veljače.

Za bivšeg potpredsjednika vlade Oriola Junquerasa zatražilo je zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, a za ostale optužene kazne od 17 do sedam godina zatvora.

Oni su optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma.

Torra: Sudski proces je farsa

U Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika, organiziran je 1. listopada 2017. referendum o nezavisnosti na kojem se većina onih koji su se odazvali odlučila za samostalnu Kataloniju.

Zagovornici ostanka uglavnom se nisu odazvali, a na biralištima je intervenirala španjolska policija ozlijedivši brojne osobe koje su tijelima blokirale prilaze.

S obzirom da tijekom referenduma nije intervenirala lokalna katalonska policija, nadležna za Kataloniju, državno odvjetništvo je ustanovilo da je to bilo planirano i koordinirano. Optužene je nazvala "kriminalnom organizacijom".

Španjolsko državno odvjetništvo je ustvrdilo da su se organizatori masovnih prosvjeda i okupljanja u korist nezavisnosti od 2015. do 2017. godine, kao i tijekom glasovanja na referendumu, koristili nasiljem.

Kasnije u listopadu je u regionalnom parlamentu u Barceloni bilo izglasano uspostavljanje neovisne Katalonije.

Ona međutim na terenu nije zaživjela jer je Madrid preuzeo privremeno direktno upravljanje, a državno odvjetništvo podiglo optužnice protiv članova katalonske vlade.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra nazvao je u utorak sudski proces "farsom" i "osvetom" pokretu za nezavisnost.

Zatražio je puštanje na slobodu optuženih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.