Špansko državljanstvo traži 127.000 Sefarda

U 15. vijeku španski katolički monarsi zahtijevali su od Jevreja ili da se preobrate na katoličanstvo ili da napuste zemlju (Reuters)

Rok za Jevreje koji žive van Španije da zatraže špansko državljanstvo istekao je, a rezultat je 127.000 zahtjeva, od kojih je većina iz Latinske Amerike.

Najviše zahtjeva podnijeli su Jevreji koji žive u Meksiku, njih približno 20.000, a po brojnosti ih slijede zahtjevi iz Venecuele i Kolumbije, objavio je Tanjug, pozivajući se na BBC.

Španija je 2015. donijela zakon kojim se pokušava iskupiti za srednjovjekovno protjerivanje Sefarda iz zemlje.

U 15. stoljeću u španski katolički monarsi, nakon što su pobijedili muslimanske Maure, zahtijevali su od Jevreja ili da se preobrate na katoličanstvo ili da napuste zemlju.

Podnosioci zahtjeva moraju dokazati porodičnu vezu sa srednjovjekovnom Španijom, što se u mnogim slučajevima pokazalo izuzetno teškim.

Mogu zadržati trenutno državljanstvo

Osim toga, advokat u Španiji mora “ovjeriti” njihovo sefardsko porijeklo.

Španski Jevreji dali su Pirenejskom poluotoku ime Sefard, pa se potomci Jevreja iz Španije i Portugala još nazivaju Sefardima.

Podnosioci zahtjeva za dobijanje španskog državljanstva mogu zadržati svoje trenutno državljanstvo iako generalno Španija ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Oni moraju položiti test iz španske kulture, Ustava i znanja španskog jezika ili judeošpanskog jezika (ladina).

Izvor: Agencije