Španskim socijalistima najviše glasova, nedovoljno za vladu

Španjolska, Španija, Debata, Izbori
Predizborna kampanja se fokusirala na identitet i vrijednosti, ostavivši privredi sekundarnu ulogu (EPA)

Ankete pokazuju kako je vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila u nedjelju na izborima najviše glasova, no nedovoljno za sastavljanje vlade, prenose agencije.

Kako se navodi u prvoj izlaznoj anketi napravljenoj neposredno nakon zatvaranja birališta u 20 sati, stranka lijevog centra PSOE premijera Pedra Sancheza dobija između 116 i 121 mjesta u parlamentu s 350 mjesta, a za formiranje vlade potrebno 176 zastupnika.

Lijeva koalicija Unidas Podemos dobija od 42 do 45 mjesta, pa u slučaju potencijalne koalicije s PSOE-om ljevica bi imala između 158 i 166 mjesta što je još uvijek nedovoljno za sastavljanje vlade. U tom bi slučaju morala dobiti podršku manjih katalonskih stranaka koje inzistiraju na referendumu o nezavisnosti Katalonije od Španije – PSOE je dosad odbijao ideju referenduma.

Desnica se, prema ovoj anketi, nalazi još dalje od mogućnosti formiranja vlade. Najveća opozicijska stranka, Narodna stranka desnog centra, dobija od 69 do 73 mjesta, stranka centra Građani (Ciudadanos) 48 ili 49, a desni Vox od 36 do 38. Sve zajedno imale bi između 153 i 160 mjesta, također ispod potrebnih 176.

Masovan izlazak

Podaci zabilježeni u nedjelju u 18:00 sati, dva sata prije zatvaranja birališta, pokazali su da su birači izašli na parlamentarne izbore masovnije nego na posljednjim izborima 2016. godine.

Dotad je glasovalo 60,7 posto stanovnika s pravom glasa, što je devet postotnih bodova više nego prije dvije godine.

Posebno je velika izlaznost u Kataloniji, gdje je prisutan zahtjev za neovisnošću. Ondje je birački listić ubacilo u kutiju 64,19 posto građana, što je 17,8 posto više nego na posljednjim izborima.

U Madridu i istočnoj pokrajini Aragon također je zabilježen osjetan porast birača.

Španjolci su u nedjelju izašli na birališta u vjerojatno najneizvjesnijim izborima u posljednja četiri desetljeća, na kojima pet stranaka različitog svjetonazora ima priliku formirati vladu i čiji je rezultat teško prognozirati.

Glasovanje u nedjelju može donijeti neke potpuno nove situacije – prvu koalicijsku vladu od kada se Španjolska vratila demokraciji krajem 1970-ih, prve parlamentarne zastupnike krajnje desnice od 1982. godine i prvu predizbornu kampanju nakon gospodarske krize koja nije usredotočena na ekonomiju, prenosi Hina.

Nakon glasovanja se očekuju dugi pregovori oko formiranja vlade, što bi moglo dodatno doprinijeti političkoj neizvjesnosti prisutnoj trenutačno u Europi.

Predizborna kampanja završila je u petak u ponoć, a škole u kojima će održavati glasovanje zatvorit će se u nedjelju u 20:00 sati.

Prebrojavanje bi trebalo završiti oko ponoći, a agencija AP, kako prenosi Tanjug, navodi da gotovo 37 milijuna državljana Španjolske ima pravo glasa.

Socijalisti u vodstvu, neizvjesna koalicija

Niti jedna stranka neće dobiti dovoljno zastupničkih mjesta za samostalno formiranje vlade, a ankete, od kojih je posljednja objavljena u ponedjeljak, nakon dviju televizijskih debata u kojima su sudjelovali lideri četiriju najvećih stranaka, ukazuju na to da će novi španjolski parlament biti iznimno fragmentiran.

U utrci su, uz tradicionalne stranke lijevog i desnog centra, Španjolsku socijalističku radničku stranku – PSOE i Narodnu stranku – PP, lijevo orijentirana stranka Podemos, kao i stranka centra Građani te desno usmjereni Vox.

PSOE, lijevi centar premijera Pedra Sancheza, na vrhu je rejting ljestvice te bi mogla dobiti nešto manje od 30 posto glasova, pokazuje anketa objavljena u novinama El Pais.

Time bi postala kandidat s najvećim šansama za predvođenje koalicijske vlade.

No, zasad nema nikakvih jamstava da će se uspjeti povezati s nekom od preostalih stranaka, što joj je neophodno za dobivanje natpolovične većine u parlamentu, a time i formiranje vlade.

Mogući su i drugi scenariji, među kojima i koalicija desnih stranaka, ili pak raspisivanje novih izbora, ako se stranke ne dogovore o koaliciji.

Stoga bi mogli proći mjeseci prije nego nova vlada u Španjolskoj bude konačno formirana.

Velik broj neodlučnih 

Posljednje ankete pokazuju kako četiri od deset birača još uvijek ne znaju kome dati svoj glas.

Posebno nepredvidiv će biti rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivano i povijesno visok rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

Protiveći se neovisnosti Katalonije i velikom dolasku migranata ta stranka, označena kao “krajnja desnica”, a koja sebe smatra samo desnicom, mogla bi biti prva s tog spektra koja će ući u parlament nakon gotovo četiri desetljeća.

Na to ukazuju sve ankete.

Utjecaj predizbornih debata u ponedjeljak i utorak, u kojima Vox nije sudjelovao, dodatni je misterij.

Neki politički analitičari smatraju da je zapaženi istup imao Pablo Iglesias, vođa lijeve stranke Podemos, koja je, prema anketama, izgubila nekadašnju popularnost.

S obzirom da nije izgledno brzo formiranje vlade, rezultati i pregovori utjecat će na lokalne i regionalne izbore u Španjolskoj, zakazane za 26. svibnja, kada se održavaju i izbori za Europski parlament.

Osim toga, većina stranaka se suočava s velikim internim promjenama ili imaju nove lidere, što znači da bi moglo biti značajnih promjena u strategiji i savezništvima.

Osim 350 zastupnika u parlamentu (El Congreso), Španjolci će u nedjelju birati i 208 zastupnika u senatu (El Senado), tijelu koje predstavlja teritorij, odnosno pokrajine, i kojim od 2011. godine dominira konzervativna Narodna stranka.

Definitivan kraj dvostranačja

Prema scenariju optimističnom za njezine tradicionalne protivnike socijaliste, Sanchez bi mogao ostati u premijerskoj fotelji sa samo jednim saveznikom, Podemosom.

Ankete, međutim, pokazuju kako će im trebati i podrška malih regionalnih stranaka, po svemu sudeći onih iz Katalonije koje zagovaraju nezavisnost.

Zahvaljujući glasovima tih stranaka, Sanchez je u lipnju postao predsjednik Vlade, tijekom parlamentarnog glasovanja o nepovjerenju njegovom konzervativnom prethodniku Marianu Rajoyu.

Svoju podršku katalonske stranke nastavljaju uvjetovati referendumom o neovisnosti Katalonije, čemu se Sanchez protivi i zbog čega su desne stranke optužile premijera za “izdaju” i suradnju s onima koji “ruše državu”.

Tri stranke s centra i desnice, Narodna stranka, Građani i Vox, ne dobivaju potrebnih 176 od 350 zastupnika za formiranje vlade, pokazuju posljednje ankete.

No, ranije ankete su ukazivale da će dobiti taj dovoljan broj mjesta.

Jedan mogući scenarij za formiranje vlade bila bi koalicija socijalista sa strankom centra Građani, no njezin vođa Albert Rivera odbacio je mogući sporazum sa Sanchezom.

Sanchez je odgovorio da to ne ulazi niti u njegove planove, premda ranije nije potpuno odbacivao takvu mogućnost.

Kao favorit po anketama, Sanchez razmatra sve opcije, od kojih mu niti jedna nije idealna.

No jedno je, međutim, sigurno – kraj dvostranačja, koje je dominiralo španjolskom političkom scenom gotovo 40 godina i koje se počelo urušavati 2015. godine.

Lijevi i desni centar, Španjolska socijalistička radnička stranka i Narodna stranka, koje su se konstantno izmjenjivale na vlasti, više ne mogu samostalno formirati vladu.

Glavne teme vrijednosti i identiteta 

Predizborna kampanja se sada fokusirala na identitet i vrijednosti, ostavivši gospodarstvu sekundarnu ulogu. To je zadnji put viđeno prije gospodarske krize u zemlji započete 2008. godine.

Zahtjev za neovisnošću Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora, podijelio je pak mišljenja u državi, ali i toj pokrajini. Taj slučaj ima težinu i vidljivost budući da traje suđenje za dvanaestero bivših katalonskih dužnosnika zbog organiziranja referenduma 2017. unatoč zabrani ustavnog suda.

Narodna stranka, Građani i Vox bore se za glasove zagovornika cjelovite Španjolske, no i socijalisti to rade. Posebno nakon što su katalonske stranke za nezavisnost srušile u parlamentu njihov prijedlog proračuna, zbog čega je Sanchez, u nemogućnosti da Španjolska dobije proračun za 2019., morao raspisati ove prijevremene izbore.

Zbog rastuće popularnosti Voxa, Narodna stranka je zaokrenula dodatno udesno. PSOE je pak zaokrenuo dodatno ulijevo zbog Podemosa i manjih lijevih stranaka koje bi im mogle uzeti glasove. Stranke su tako izbacile u eter različite teme, od prava žena do kontroverznog premještanja posmrtnih ostataka diktatora Francisca Franca iz mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida.

Sve se velike stranke međusobno optužuju za korupciju, dok je gospodarstvo ostalo u drugom planu njihovih rasprava. Ove godine bi španjolsko gospodarstvo trebalo rasti po stopi od 2,2 posto.

U posljednje tri godine Španjolska je imala manjinske vlade konzervativaca, a onda i socijalista, što je prema mišljenju Bruxellesa odgodilo strukturne gospodarske reforme. Barem one koje bi htjela Europska komisija, izvršno tijelo EU-a.

Premda su socijalisti uveli mjere poput povećanja iznosa mirovina i minimalne plaće, nisu uspjeli progurati proračun kroz parlament. On nije dobio dovoljan broj glasova pa se sada nastavlja proračun iz 2018.

Time stoga nisu stupila na snagu povećanja nekih poreza kojima bi Španjolska dodatno smanjila proračunski deficit, iako se on lani nalazio na 2,48 posto BDP-a, što je ispod tri posto na kojem inzistiraju u Bruxellesu.

Izvor: Agencije