Španskim bankama pomoć 39,5 milijardi eura

Novac bi trebao biti isplaćen španskom državnom bankovnom fondu FROB 12. decembra (Getty Images)

Na sastanku ministara finansija 17 zemalja članica eurozone u Briselu je odlučeno da španskim bankama bude odobrena pomoć od 39,5 milijardi eura.

Sredstva, koja će biti dodijeljena iz novih fondova Evropskog mehanizma za stabilnost, koji je namijenjen za spas banaka, trebala bi biti dovoljna da se stabilizira španski bankarski sistem.

Španija je ranije službeno zatražila isplatu 39,5 milijardi eura pomoći iz evropskih fondova za dokapitalizaciju posrnulog bankovnog sektora, objavilo je Ministarstvo privrede.

Traženi iznos identičan je procjeni koju je u junu objavio Međunarodni monetarni fond (MMF), na temelju provjere otpornosti španskih banaka na krize.

Nezavisna revizija koju je naručio Madrid pokazala je da bankama treba ukupno do 60 milijardi eura.

Nacionalizirane španske banke Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco i Banco de Valencia dobit će ukupno 37 milijardi eura, a preostalih 2,5 milijardi bit će rezervirano za osnivanje takozvane loše banke, koja će preuzeti problematičnu imovinu banaka, izvijestilo je Ministarstvo ekonomije.

Odluka o pomoći u maksimalnom iznosu od 100 milijardi eura usvojena je u junu ove godine.

Problematični zajmovi

Španske banke posrnule su pod teretom naglog skoka problematičnih zajmova nakon pucanja balona na svojevremeno unosnom tržištu nekretnina.

U septembru su problematični zajmovi dostigli novi rekordan udio od čak 10,7 posto, odnosno 182,2 milijarde eura, povećavši se za 3,5 milijardi eura u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su u novembru podaci španske Centralne banke.

Madrid je dugo oklijevao s upućivanjem zahtjeva za pomoći. Iz Evropske centralne banke (ECB) poručivali su da se upućivanjem zahtjeva Španija automatski podvrgava mehanizmu nadzora.

Tako je glavni ekonomist ECB-a Peter Praet u junu kazao da će “Španija dobiti novac iz kriznog fonda u tranšama, s tim da će njihova isplata zavisiti od toga ispunjava li Španija dogovorene uslove”.

“Španija nema klasičan program pomoći. Međutim, s obzirom na međusobnu povezanost situacije u bankarskom sektoru sa stanjem državnih finansija, moramo, također, nadzirati razvoj situacije u državnom budžetu”, dodao je on.

Madrid je tvrdio da zajam eurozone postavlja uslove isključivo bankama i da zajmodavci ne traže od Vlade dodatne mjere štednje, ni šire ekonomske reforme.

Prva tranša pomoći trebala bi biti isplaćena iduće sedmice.

Izvor: Agencije