Oglasi

Španski Visoki sud pritvorio dva katalonska čelnika

Tužitelji tvrde da su Jordi Sanchez i Jordi Cuixart bili ključne osobe za planiranje referenduma o nezavisnosti Katalonije.
Sanchez i Cuixrat su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne demonstracijeEPA

Španski Visoki sud naredio je pritvaranje dvojice katalonskih čelnika, dok su pod istragom pod sumnjom na pobunu.

Tužitelji tvrde da su Jordi Sanchez, čelnik Katalonske nacionalne skupštine, i Jordi Cuixart, čelnik nevladine organizacije Omnium Cultural, bili ključni za planiranje referenduma o nezavisnosti 1. oktobra, koji španska Vlada smatra ilegalnim.

Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne demonstracije, prkoseći španskim vlastima pred katalonski referendum o nezavisnosti, kao i nakon njega.

Sutkinja Carmen Lamela utvrdila je kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali demonstracije, kao dio "složene strategije" da se potakne kretanje prema nezavisnosti Katalonije.

Kazna i do 19 godina zatvora

Sanchezova i Cuixartova sposobnost da okupe smatra se da je odigrala ulogu neprekidnoj i organiziranoj građanskoj neposlušnosti u Kataloniji, koja je gurnula Španjolsku u sadašnju političku krizu.

Šefu katalonske policije, koji je odbio izvršiti sudski nalog i spriječiti održavanje referenduma o nezavisnosti, oduzet je pasoš te se mora svakih 15 dana javljati sudijama dok traje postupak protiv njega, izvijestio je sud u Madridu.

Josep Lluis Trapero objašnjavao je pred sutkinjom Carmen Lamela svoju ulogu 1. oktobra, kada je autonomna katalonska policija mirno posmatrala kako stanovnici glasaju na referendumu.

Policajci su odbili zaplijeniti glasačke kutije u školama i centrima gdje se održavao referendum, kojeg je zabranio španski Ustavni sud.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Trapera, no sutkinja je rekla kako još uvijek nema dovoljno dokaza koji ga povezuju uz policijski neposluh.

U slučaju krivice, prijeti mu kazna do deset godina zatvora.

Policija nije reagirala

Istražitelji su usredotočeni i na ponašanje katalonske policije toekom demonstracija u Kataloniji 20. i 21. septembra, nakon što su bili privedeni neki katalonski dužnosnici zbog pripremanja referenduma.

Trapero je rekao kako policija nije reagirala jer bi njena akcija uzrokovala nemire s teškim posljedicama.

Osim Traperu, pasoš je oduzet i načelnici katalonske policije Teresi Laplani, koja je također pod istragom.

Nakon što nije reagirala katalonska policija, nadležna za suzbijanje referenduma, počela je operacija španske nacionalne policije i civilne garde, koje su nasilno zatvorila brojna biračka mjesta, odnoseći kutije, prilikom čega su povrijedile stotine zagovornika referenduma koji su mirno nepomičnim tijelima sprečavali njihov ulazak.

Na referendumu je glasalo 43 posto od 5,3 miliona stanovnika s pravom glasa, od čega ih se 90 posto izjasnilo za uspostavu nezavisne republike Katalonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.