Španski Ustavni sud blokirao novi potez katalonskih vlasti

Katalonija je jednostrano proglasila nezavisnost u oktobru prošle godine, nakon referenduma (EPA)

Španski Ustavni sud objavio je kako je blokirao novi potez katalonskog parlamenta, čiji je ponovo cilj proglašavanje nezavisnosti te bogate sjeveroistočne regije.

Odluka o formalnom ukidanju odluke o nezavisnosti, koju je usvojio katalonski parlament u Barseloni 5. jula, donesena je nakon žalbe španske centralne Vlade u Madridu, prenosi Hina.

Katalonski parlament se može žaliti na najnoviju odluku Ustavnog suda unutar 20 dana.

Ustavni sud i španska Vlada izjavili su kako Katalonija ne može održati referendum o nezavisnosti pod španskim Ustavom.

Prošle sedmice španski premijer Pedro Sanchez dogovorio se o zajedničkim inicijativama s katalonskim vođom Aqimom Torrom, no naglasio je kako je isključena opcija regionalne nezavisnosti.

Kampanja za katalonsku nezavisnost veliki je trn u oku novom premijeru Španije, koji je naslijedio premijera desnog centra Mariana Rajoya, kojem je izglasano nepovjerenje u parlamentu 1. juna.

Sanchez za dijalog s Kataloncima

Katalonija je jednostrano proglasila nezavisnost u oktobru prošle godine, nakon referenduma, što je natjeralo tadašnjeg premijera Rajoya da nametne direktno upravljanje iz Madrida te da sazove lokalne izbore, na kojima su ponovno pobijedile stranke naklonjene nezavisnosti.

Nakon pobjede na izborima, Torra je izjavio kako novo vodstvo nastavlja put prema nezavisnosti.

S druge strane, premijer Sanchez, iako protivnik katalonske nezavisnosti, primijenio je bolji pristup problemu nego njegov prethodnik Rajoy, naglasak stavivši na dijalog i ukidanje finansijskih blokada nad tom pokrajinom.

Nekoliko članova bivše katalonske vlade čeka suđenje zbog njihove uloge u prošlogodišnjem referendumu, a njihov vođa Carles Puigdemont je u Njemačkoj, gdje iščekuje odluku o izručenju španskim vlastima.

Izvor: Agencije