Španski premijer najavio ‘čvrst i staložen odgovor’ na deklaraciju Katalonije

Sanchez je prošle sedmice odbio pozive opozicione desnice da uvede zakonske vanredne mjere u Kataloniji (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez poručio je kako će katalonski zagovornici nezavisnosti, koji u regionalnom parlamentu namjeravaju usvojiti deklaraciju “o samoodređenju“, naići na “čvrst i staložen odgovor“ države prekrše li zakon.

Tri stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije, a imaju 70 od 135 mjesta u parlamentu u Barceloni, najavile su usvajanje deklaracije suprotne odredbama španskog Vrhovnog i Ustavnog suda, prenosi Hina.

U tekstu kojeg namjeravaju poslati na glasanje spominju pravo na novi referendum o nezavisnosti premda ga je sud proglasio neustavnim. Deklaracija nije obavezujući dokument no njome zagovornici nezavisnosti žele pokazati kako ne priznaju osuđujuće presude za devetero dužnosnika osuđenih prije devet dana na zatvorske kazne zbog organiziranja referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije.

„Svaka osoba koja pređe granicu zakona naići će na čvrst i staložen odgovor demokratske države“, izjavio je Sanchez tokom predizbornog skupa u južnom gradu Cadizu.

Sanchez, kojeg 10. novembra čekaju parlamentarni izbori u Španiji, prošle sedmice je odbio pozive opozicione desnice da uvede zakonske vanredne mjere u Kataloniji i tako odgovori na nasilne proteste i poteze katalonske vlade. Španska konzervativna vlada je u oktobru 2017. godine preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom pa raspisala ondje prijevremene izbore kao odgovor na referendum i proglašenje republike.

Sanchez odbio poziv Torre

Na temelju najavljene deklaracije u katalonskom parlamentu, pozivajući se na volju birača, katalonska vlada bi mogla otpočeti s organiziranjem novog referenduma o samostalnosti.

Španska ministrica pravosuđa Dolores Delgado rekla je u Madridu kako vlada neće reagirati na „nikakve najave“ deklaracije, a bude li ona usvojena da će je pravno razmotriti.

„Zagovornici nezavisnosti znaju da provokacije ne služe ničemu. One samo proizvode bol u katalonskom društvu“, napomenuo je Sanchez.

Devetero katalonskih čelnika osuđeno je na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Ankete pokazuju da će Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobit će na španskim parlamentarnim izborima najviše glasova no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

Sanchez je u nedjelju boravio u Barceloni posjetivši policiju no odbio je poziv za sastanak katalonskog predsjednika vlade Quima Torre. Torra je prethodno izjavio kako će braniti ideju organiziranja novog referenduma o nezavisnosti i uspostave republike Katalonije do kraja svog mandata u decembru 2021. godine.

„Potrebno je saslušati i polovicu Katalonaca koji ne žele nezavisnost. Političku većinu koju imaju zagovornici nezavisnosti ne podržava većina društva Katalonije“, istakao je Sanchez.

Stanovnici Katalonije, pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije, podijeljeni su oko pune nezavisnosti. I jedni i drugi najavili su proteste za subotu i nedjelju.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju i bolnice te je katalonski jezik služben u tamošnjim institucijama. Španska centralna vlada upravlja vanjskom, odbrambenom i fiskalnom politikom.

Izvor: Agencije