Španski kralj predvodit će komemoraciju za preminule od korona virusa

U jeku pandemije u Španiji je dnevno umiralo gotovo 1.000 osoba uslijed zaraze korona virusom (EPA)

Španski kralj Filip VI predvodit će 16. jula ceremoniju odavanja počasti za 27.000 žrtava korona virusa te zahvalnosti za sve zdravstvene radnike, na kojoj će biti i čelnici evropskih institucija, najavio je španski premijer Pedro Sanchez.

Španija se postepeno otvara nakon tri mjeseca, koliko su na snazi bile restrikcije uvedene kako bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa, koja je u toj zemlji uzrokovala stopu smrtnosti među najvišima u svijetu.

Sanchez je na sjednici parlamenta rekao da će ceremonija pod državnim pokroviteljstvom biti upriličena kako bi se komemoriralo 27.000 preminulih te iskazalo poštovanje radnicima javnih službi, koji su bili na prvoj liniji odbrane od pandemije.

Prisutni brojni zvaničnici

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, šef evropske diplomatije Josep Borrell i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus također će prisustvovati ceremoniji.

Sanchez nije pojasnio gdje će ona tačno biti organizirana.

U jeku pandemije, krajem marta i počekom aprila, gotovo 1.000 osoba u Španiji umiralo je uslijed zaraze korona virusom svakog dana, a bolnice su bile pretrpane.

Prošlog mjeseca španske vlasti proglasile su desetodnevnu žalost u zemlji.

Izvor: Agencije