Španski kontrolori leta ugrozili turističku sezonu

Štrajk je sazvao sindikat kontrolora leta USCA (AP)

Španski kontrolori leta u ponedjeljak su počeli četverodnevni štrajk, koji bi mogao poremetiti gotovo 5.300 letova na početku ljetne sezone u toj trećoj turistički najposjećenijoj zemlji svijeta.

Štrajk je sazvao sindikat kontrolora leta USCA, a održavat će se u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju, dva puta dnevno – od 10:00 do 12:00 sati i od 18:00 do 20:00 sati, prenosi Hina.

Špansko Ministarstvo rada i sigurnosti uvelo je minimalnu službu za vrijeme štrajka, tokom koje će biti mobilizirano 70 posto osoblja.

Sindikat USCA će poštovati to uputstvo, rekao je njegov glasnogovornik za AFP, no uložit će žalbu na odluku, jer smatra da se odredbom o minimalnom broju radnika krši pravo na štrajk.

Poremećaj letova

Zastoj u uobičajenom funkcioniranju rada aerodroma utjecat će na 5.355 letova, od ukupno 22.274, koliko bi ih se, prema predviđenom redu letenja, trebalo ostvariti tokom četiri dana štrajka.

Kontrolori štrajkuju jer su nezadovoljni sankcijama koje je Enaire, tijelo koje upravlja zračnim prometom u Španiji, donio protiv 61 kontrolora letenja iz Barcelone nakon štrajka u decembru 2010. godine.

Tada je u potpunosti paraliziran zračni promet iznad španskoga zračnog prostora, a uoči blagdana u aerodromima je ostalo oko 200.000 putnika.

Turizam u Španiji čini 11 posto bruto domaćeg proizvoda, a u toj je privrednoj grani zaposleno 12 posto stanovnika zemlje.

Izvor: Agencije